Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bawar Ismail: Sluta slösa med våra skattepengar

Region Gävleborg har slösat drygt en miljon kronor på Almedalsveckan. Varför slösas det så lätt med våra skattepengar?

Annons

På söndag börjar Almedalsveckan i Visby.

På söndag börjar Almedalsveckan. Nästan alla Sveriges politiker, PR-konsulter, riksjournalister och professionella tyckare invaderar då den gotländska ön. Seminarier om allvarliga ämnen (eller väldigt, väldigt tråkiga ämnen) följs av fest och mingel.

En demokratisk vecka sägs det. Där engagerade medborgare och civilsamhället kan komma i kontakt med våra makthavare. Försöka påverka politiken. Lyfta sina hjärtefrågor.

Det stämmer väl. Under veckan kommer många intresseorganisationer och civilsamhällsaktörer att arrangera viktiga seminarier och föreläsningar. Ta exempelvis föreningarna Varken hora eller kuvad och Glöm aldrig Pela och Fadime, som kommer att lyfta frågor om förtryck i svenska förorter och hederskultur.

På så sätt bidrar politikerveckan i Almedalen med något gott – i mötet mellan medborgare och makthavare.

Men det finns också ett stort problem. För den som ogillar slöseri med skattepengar ska man kanske inte ta sig en titt på Almedalsprogrammet. Kommuner, landsting och regioner från Sveriges alla delar besöker Visby för att arrangera seminarier och måste därför betala för tak över huvudet. Det kan handla om rätt så saftiga summor, kostnader som vi skattebetalare faktiskt får stå för.

Och det är ju klart. Kommuner och landsting måste även de ha möjligheten att göra sina röster hörda i Almedalens många rosémingel. Framför allt när Stockholmsperspektivet är så dominerande i vårt land. Det finns ju nämligen en värld utanför Stockholm också.

Men det betyder inte att undertecknad kan svälja allt för stora utgifter som bekostas av oss skattebetalare. Region Gävleborg har exempelvis gjort årets pinsammaste misstag. Och det är ett misstag som kostar oss skattebetalare en rejäl summa skatteslantar.

Regionen har nämligen bokat en stor lokal i centrala Visby och 29 boendeplatser utanför centrum. Region Gävleborg ville satsa stort i år! Seminarielokalen fick en kostnad på 750 000 kronor och de privata boendena gick upp till 262 000 kronor. Sammantaget handlar det alltså om drygt en miljon kronor.

Synd bara att Region Gävleborgs storartade planer gick i stöpet. Något stort seminarium blir det inte. Så där står regionen med en saftig hyreskostnad för en lokal som inte kan användas som det var tänkt.

Smart, regionen. Riktigt smart. Men det är lugnt. Regiondirektören Johan Färnstrand sade till GD häromdagen att man lyckats hyra ut lokalen i andra hand för andra aktiviteter.

För hur mycket då? 150 000 kronor. Men vilken usel affär.

Det är ju inte ens i närheten av den saftiga summa som vi skattebetalare tvingas stå för. Ja, du. Din granne. Dina kollegor på jobbet. Det här är inte värdigt oss skattebetalare.

Men det är lätt att det händer. Skattepengar kan man lätt bränna av. Man undrar ju om de ansvariga i regionen hade vågat satsa så omdömeslöst med sina resurser om de varit ansvariga för ett privat företag? Något säger mig att de hade varit betydligt försiktigare då.

Så här kommer en liten uppmaning till alla Sveriges kommuner, landsting och regioner – lyssna särskilt noga nu Region Gävleborg – snälla, sluta slösa med våra skattepengar i onödan.

Mer läsning

Annons