Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begränsa sekretessen

Förre försvarsministern Sten Tolgfors och andra har velat ge bilden att de gärna skulle berätta mer om vapenexportskandalen men att de förhindras av sekretessen.

Annons

Konstigt nog anser de sig ändå oförhindrade att berätta om sådant som de säger är till deras fördel, medan de vägrar att svara på frågor om annat.

Det beryktade bulvanbolaget under FOI kan i princip omöjligen vara hemligt, eftersom samtliga svenska bolag registreras och redovisas hos Bolagsverket.

Slentrianmässigt hemligstämplar försvaret och UD mångdubbelt fler dokument än som är befogat. Experter på säkerhet har länge hävdat att med enorma mängder sekretessbelagda handlingar är det i praktiken omöjligt att övervaka dem. Det vore bättre att kunna koncentrera sig på att söka hålla reda på de dokument som verkligen skulle kunna göra stor skada i orätta händer inom eller utom landet.

Ett ytterligare problem med för ymnigt användande av hemligstämpeln är att byråkrater använder sekretess för att dölja missförhållanden som de själva är ansvariga för, i stat, landsting och kommuner.

Mer läsning

Annons