Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billig krona dyr

Annons

Riksbankens räntesänkning med 0,5 procentenheter till 3,75 procent var knappast oväntad. Den lika stora sänkningen för bara två veckor sedan, samordnad med flera andra centralbanker, visar att Riksbanken i detta exceptionella läge väger in även andra faktorer än inflationsmålet i sina räntebeslut.

Men det säger man förstås inte rakt ut. Inflationen väntas landa på 3,7 procent i år, det vill säga betydligt högre än målet på två procent. Att inflationen snart väntas falla snabbt för att sedan bli lägre än riktvärdet för penningpolitiken tar banken helt enkelt ut i förskott. Problemet har ju länge varit det motsatta: att inflationen dragit i väg över målet på två procent. Inom kort blir Riksbankens uppgift i stället att med låg ränta se till att inflationen inte sjunker under målet.

Dock pekar man på att den svaga växelkursen för kronan kan bromsa fortsatta räntesänkningar. Det kan förvisso hävdas att det inte är någon nackdel för exportindustrin om den valuta som kontrakten är skrivna i, till exempel dollar eller euro, stiger i värde mot kronan.

Men samtidigt blir då import av komponenter från utländska underleverantörer dyrare, liksom all annan import.

Det som är bäst för svenska företag är för övrigt knappast om växelkursen är hög eller låg – utan att den är stabil över tid. En liten valuta som kronan har mycket svårare att stå stadigt än större valutor, som till exempel euron.

Mer läsning

Annons