Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Brink (C) svarar: Vi kommer att köpa nya tåg – backar Sjölund upp oss?

Debatten om X-trafiks havererade tågtrafik går vidare. Här svarar Björn Brink (C), ledamot i hållbarhetsnämnen:

Annons

Regionpolitiker Björn Brink (C) ger sig in  i X-trafikdebatten.

Den senaste tidens stora problem med X-trafiks tåg har spårat ur. Kollektivtrafiken har en avgörande funktion för utvecklingen i Gävleborg.

Läs också Lilian Sjölund: Sluta snacka och köp tåg som klarar en älgkrock

Problemet är att vi har för få tåg. Vi har inga extratåg som vi snabbt kan sätta in när något av våra reguljära tåg går sönder.

Det är ingen nyhet för mig och mina kollegor i hållbarhetsnämnden. Detta är en fråga som vi jobbat hårt och länge med att åtgärda. Samtidigt som vi vill utöka den nuvarande tågtrafiken.

Ambitionen har, nästan, total politisk uppslutning. Men det tar både lång tid och är svårt att få tag på fler tåg. Pengar är givetvis en faktor, det är dyrt med tåg. En än större utmaning är att överhuvudtaget få tag på nya tåg, det få tåg att vare sig köpa eller leasa.

Vi kommer nu att leasa en äldre tågmodell för att klara upp situationen på kort sikt. Därutöver kommer UL (Uppsala Länstrafik) att sälja några tåg-set som vi hoppas få köpa. De har däremot många intressenter och tåg-seten är bara tvåvagnars.

Och när det blir aktuellt räknar jag givetvis med att Lilian Sjölund kommer att backa upp en sådan prioritering

Så min övertygelse är att vi kommer att behöva köpa helt nya tåg för att X-trafik ska vara ett alternativ för studie- och arbetspendling. Annars reduceras vår vilja att hela länet ska leva till just mumbo-jumbo som Lilian Sjölund skriver.

Och när det blir aktuellt räknar jag givetvis med att Lilian Sjölund kommer att backa upp en sådan prioritering. För köp av helt nya tåg kommer att bli dyrt, och det kommer att komma populistiska utspel som ställer tågtrafiken mot hälso- och sjukvården.

Avslutningsvis. Jag åker tåg nära på 100 gånger av 100 när jag ska på möten i Gävle. När man som jag bor i Ljusdal vet man verkligen betydelsen av en pålitlig tågtrafik.

Björn Brink (C), ledamot i Hållbarhetsnämnden

Mer läsning

Annons