Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att bekänna färg

I många fall framstår regeringen som bakbunden. Så är den politiska vardagen för den som regerar i minoritet.

Annons

Det gäller dock inte migrationspolitiken. Sedan 2011, när regeringen och Miljöpartiet slöt sin migrationspolitiska överenskommelse, har Sveriges invandrings- och flyktingpolitik tagit sjumilakliv, som troligtvis inte ens de mest inbitna migrationsoptimisterna kunde drömma om i början av mandatperioden. Exempelvis har papperslösa numera rätt till sjukvård och deras barn får gå i skolan.

I onsdags i förra veckan var det dags för ännu ett steg. Syftet med den till synes marginella ändringen från synnerligen ömmande omständigheter till särskilt ömmande omständigheter, som man ska ta hänsyn till när barns asylansökningar prövas, är att fler barn (till Sverigedemokraternas förtret) ska få stanna.

Det handlar bland annat om att barn ska kunna få asyl om de har svåra sjukdomar, ett svagt socialt nätverk i hemlandet eller är omhändertagna av sociala myndigheter.

De nya riktlinjerna, som egentligen mest är ett förtydligande av den nuvarande lagstiftningen, ligger väl i linje med att barnets bästa alltid ska komma i första rummet vid beslut som rör barn. Nästa steg, som gärna får lanseras före riksdagsvalet, är att utreda om samma regler i framtiden även kan inkludera vuxna.

Dessutom vore det välkommet om Socialdemokraterna snarast bekände migrationspolitisk färg. Kommer S, vid ett eventuellt regeringsskifte, att fortsätta dagens liberalisering av migrationspolitiken, eller måste Miljöpartiet även fortsättningsvis vända sig åt höger för att nå konkreta och humanitära resultat?

Mer läsning

Annons