Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den odiplomatiske diplomaten

Utrikesminister Carl Bildt är en flitig användare av sociala medier. Att följa honom på Twitter är som att resa med på ett pojkboksäventyr som aldrig tar slut.

Annons

Ena dagen skickar Bildt en syrlig hälsning till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, den andra berättar han om bilaterala samtal med Barack Obama. Däremellan hinner utrikesministern rösta i kyrkovalet, efter att ha kommenterat badtemperaturen i Medelhavet.

Glimtar ur ett privatliv blandas med politik. De internationella vännerna är många, kvällarna på hotellrum ännu fler. Möten efter möten efter möten kan få den mest erfarna politiker att söka bekräftelse på nätet. Med över 250 000 följare har Carl Bildts frekventa twittrande blivit hans främsta kommunikationskanal.

Samtidigt kvarstår frågan om Bildts aktiviteter på sociala medier är regeringens hållning i sakfrågorna. När Carl Bildt minns Israels före detta premiärminister Ariel Sharon som en briljant militär befälhavare och en klok statsman som såg behovet av fred är han väl odiplomatisk för att vara en betydelsefull diplomat. Och det är inte första gången.

Bortsett från sina uppmärksammade ord om Sharons gärning har Sveriges utrikesminister under det senaste halvåret twittrat om hur Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan stärker demokratin och att Georgiens maktfullkomliga ex-president Michail Saakashvili gjorde en stor insats.

Det är svårt att hitta tre mer polariserande ledare än Sharon, Erdogan och Saakashvili. Alla tre är lika omtyckta som omstridda; lika hatade som hyllade.

Precis som sina internationella kollegor berör och upprör Carl Bildt. Med hänsyn till långsiktigheten i Sveriges utrikespolitik, och rådande osäkerhet kring vad en uppdatering på sociala medier egentligen innebär, skulle ett något lägre tonläge vara att föredra.

Mer läsning

Annons