Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är för billigt att köpa dyrt 

Annons

Hushållens skulder ökar mer än inkomsterna. Sedan fastighetskrisen på 90-talet pekar belåningskurvorna uppåt och efter millenieskiftet har de tagit ett rejält skutt. Skulderna som andel av den disponibla inkomsten har nu passerat 170 procent. 

Bara under de senaste tolv månaderna har priset på bostadsrätter ökat med 20 och villapriserna med 13 procent. Riksbankens, Riksgäldens och Finansinspektionens gemensamma analys pekar ut bristen på byggande, den slopade fastighetsskatten och det extrema ränteläget som drivande orsaker till lånefesten (DN 17/8).

Än så länge kan ingen säga om Sverige befinner sig i en bostadsbubbla. Att det är hushåll med höga inkomster som har den högsta belåningsgraden innebär vissa förutsättningar att klara högre räntor. Det är också rimligt att stigande inkomster används för att skaffa sig ett bättre boende, i form av exempelvis ett nytt kök eller en ny terrass.

Den överhettade bostadsmarknaden är primärt ett problem i storstäder och högskoleorter. När kvadratmeterpriserna slår i taket beror det på utbud kontra efterfrågan. Många är beredda att belåna sig högt för att bo i attraktiva områden. Hittills har belåningen varit lönsam, eftersom det finns ett begränsat antal lägenheter i den täta kvartersstaden. Den höga belåningsgraden är dock ett potentiellt hot mot den finansiella stabiliteten. 

Riksbankschef Stefan Ingves menar att inflationsmålet tjänar Sverige väl. Samtidigt bidrar målet till situationen han kritiserar: Det påverkar räntepolitiken, som i sin tur påverkar bostadspriserna. När konjunkturen tar fart måste räntorna höjas och amorteringskraven skärpas. Bostadsspekulation är ett jävla skit, men nu har vi baxat den ända hit. 

Mer läsning

Annons