Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurrättsterrorister

/
  • Regelbundet klotter är bland det lindrigaste som så kallade djurrättsaktivister utsätter pälshandlare för.

Det ska sägas redan inledningsvis att det finns många goda skäl att inte äta kött. Hälsomässiga och klimatmässiga till exempel.

Annons

Starka skäl finns också för att avstå från att klä sig i päls, eftersom alternativen till päls blir allt fler och bättre (även om man måste ta hänsyn också till att transporter av dunjackor importerade från andra sidan jordklotet påverkar miljön).

Men. Att ta ställning i dessa frågor är upp till var och en. Vill man skapa opinion för att äta och klä sig vegetariskt så får man så lov att göra det med öppna och demokratiska metoder, precis som vad gäller för alla andra. Anser man att pälshantering som princip är förkastlig, vilket den som tycker så är i sin fulla rätt att göra, så försvarar det på intet sätt brutala och hänsynslösa övergrepp på människor som lagligen försörjer sig på sådan verksamhet.

Radioprogrammet Kaliber sände på söndagen ett reportage om de attentat som så kallade djurrättsaktivister utsätter pälshandlare för. Programmet ger en nyttig inblick i de maffiametoder som vissa så kallade djurrättsorganisationer tillämpar. Reportaget utgör en nyttig påminnelse, men fenomenet är tyvärr inget nytt. Körsnärer och minkfarmare utsätts kontinuerligt för skadegörelse.

Rutor krossas på affärer som säljer päls. Släktingar till pälshandlare har letats upp och fått obehagliga brev där de uppmanas att utnyttja sin ”påverkansmöjlighet” – gör de inte det så skulle det ”noteras”.

Pälshandlare pressas att skriva under ”kontrakt” på att sluta sälja päls. Kontrakt? Skulle en kriminell – för det är ju faktiskt det rätta ordet – djurrättsorganisation vara en legitim och jämställd avtalsslutande part? Vad erbjuder de som motprestation? Jo, att sluta krossa rutor. Hells Angels hade inte gjort det bättre (eller sämre). Hot. Tvång. Våld.

SVT följde upp temat i sin morgonsoffa på tisdagen. Där intervjuades något så motsägelsefullt som en anonym press”talesman” för organisationen Djurrättsalliansen. Anonymiteten motiverade personen med att han och hans familj ”utsatts för hot”. Ser man på.

När man själv blivit hotad (om det nu är sant) går det minsann att be om sympati från andra för att det känns otäckt, men när pälshandlare utsätts för hot låter man outtalat förstå att de får skylla sig själva; att det egentligen är rätt och riktigt.

På Djurrättsalliansens Facebookgrupp låter man dessutom de som sympatiserar med organisationen skylta med namn och bild. Helt öppet redovisas vilka personer som anmält sig att delta i föreningens aktiviteter. Men själva gömmer sig organisatörerna. Ingen av dem vågade stå för sina åsikter öppet i SVT. Studioreportern missade tyvärr att pressa den ljusskygge talespersonen på denna punkt.

Det är tragiskt att något så viktigt som att kämpa för bättre villkor för djur måste saboteras av – djurrättsterrorister.

David Nyström

Mer läsning

Annons