Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottning – om 60 år?

Det är lätt att man glömmer det i alla devota hyllningar, men bebisen Estelle kan ha hunnit bli uppemot 60-65 år innan hon blir regerande drottning i Sverige.

Annons

(Om monarkin ännu lever kvar då, någon gång år 2070-2075.)

Klanen Bernadotte tycks nämligen ha goda gener för ett långt liv (gynnat förstås också av ett entourage av hovläkare och ett liv utan ekonomiska bekymmer). Estelles morfars farfars far Gustav V blev 92 år, hans son Gustaf VI Adolf (nuvarande kung Carl XVI Gustafs farfar) blev 91.

Om nuvarande kungen inte abdikerar, och om den allmänt ökande medellivslängden gäller även för kungaätter, så är det fullt möjligt att Victoria inte blir regent förrän i 65-årsåldern, det vill säga någon gång 2040-2045. Carl Gustaf är i dag 66 år och kan säkert leva i 30 år till. Hans farfar var 68 – när han tillträdde.

Hade inte Carl Gustafs far, Gustaf Adolf (ofta kallad nazistprinsen mot bakgrund av sina vänskapliga förbindelser med Hitlerregimen), dött i en flygolycka så kunde han rent av ha varit regent över millennieskiftet (han var född 1906). Sverige kunde alltså ända till bara för tio år sedan ha haft en kung som i sin ungdom personligen haft nazistsympatier, inte bara ett kungapar vars föräldrar hade det.

Om namnet Estelle, som det spekuleras, markerar ett brott med Bernadottes nazistiska förflutna så är det förstås bra. Estelle hette ju hustrun till Folke Bernadotte, som tvärtemot familjetraditionen engagerade sig för att rädda de människor och de ideal som nazismen försökte krossa.

Hade Victoria och Daniel fått en son så kanske denne en dag tillträtt tronen som kung Folke I.

Det är i alla fall en optimistisk hypotes.

David Nyström

Mer läsning

Annons