Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitsatsande femåringar?

/
  • Barn borde få leka sig fram under de första åren, inte graderas och ”nivåanpassas”.

Jag har en snart femårig pojke därhemma. Han är just nu i en fas i livet när allt prövas intensivt i rask takt.

Annons

Efter att enbart ha lekt med bilar under de första åren i sitt liv har han nu genomgått flera lekperioder. Under en period i höstas inte bara lekte han, utan var, mästerkatten i stövlar. Sedan en tid tillbaka blev det istället robotar och nu har han återfunnit sitt intresse för bilar. På kvällarna skulle vi en tid bara läsa Pernilla Stalfelts ”Bajsboken”, sedan om dinosaurier och nu är det bara rymden som gäller.

Och så har han börjat prata lite om olika aktiviteter. Storasyster dansar så det vill han också testa och ska bestämt gå på simskola. Till våren kommer han säkert på något nytt.

Min lille pojke är inte längre bara ett ljuvligt småbarn, han är en liten person som håller på att formas och hitta sin identitet och han får tack och lov göra det i sin egen takt, på ett lekfullt sätt. Så som det ska vara.

Det är min entusiastiske pojkes min när han upptäcker och funderar över olika saker jag tänker på när jag läser om Vasalunds IF i Stockholm. Där ska det fotbollspelande femåriga pojkarna nu delas in i nivåanpassade grupper, trots att de började spela under hösten. Inget kontroversiellt, tycker klubben, utan helt naturligt att de som tycker att det är för tråkigt med att bara sitta och rulla boll och dricka saft ska få flyttas upp ett steg. Klubben förnekar att det rör sig om någon elitsatsning utan helt enkelt att ge dem som kommit lite längre chansen att utvecklas och ta mindre plats för de andra.

Det låter inte så farligt och kanske är klubbens satsning på att låta alla träna efter sina egna förutsättningar ärlig och inte en smyg-elitsatsning, men jag får ändå ont i magen vid tanken på att min glada (snart) femåring redan skulle kunna placeras in i en bättre eller sämre grupp. Hur skulle man förklara att han inte får spela fotboll med vissa av kompisarna?

Om liknande nivåanpassningar sker i alla klubbar vet jag inget om. Jag hoppas inte det. För man kan väl tycka att en bra klubb med duktiga tränare skulle kunna hitta sätt så att alla barn kan vara med, utan att pyssla med nivåanpassning för femåringar.

Apropå barn.

Jag skrev om amning häromdagen och om den press kvinnor som har problem med amningen kan känna och om nya rapporter som visar att amningen minskar. Förmodligen som en följd av tidigare tillbakagång i arbetslivet bland annat. Som alltid i det här ämnet har jag fått en hel del reaktioner. En person som kommenterade har dock svaret på varför kvinnor ammar mindre: det är för att de inte vill ha slappa bröst.

Ack, all denna visdom jag stöter på.

Mer läsning

Annons