Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riksdagsval är ingen folkomröstning

/

Sverigedemokraterna vill göra valet i mars till en folkomröstning för eller emot ökad invandring. Låt dem inte få den tillfredsställelsen.

Annons

Ett riksdagsval, oavsett om det är ett vanligt eller ett extrainsatt, kan inte kokas ner till att handla om en enskild sakfråga. Oavsett vilka tankar som far runt i huvudet på valdagen lägger man sin röst på en paketlösning. Vilket parti, eller vilken person, är bäst på att företräda mig i allt från budgetomröstningar och skolfrågor till utrikespolitik och integration?

Därför bör riksdagspartierna ägna nästa års valrörelse åt just sakfrågor. I stället för att låta SD sätta agendan bör de styra fokus från migration och börja debattera integration. Inte primärt med SD, utan med varandra.

Det faktum att övriga sju riksdagspartier står upp för en human migrationspolitik, betyder inte nödvändigtvis att de är överens om integrationspolitiken. Det är inte konstigare än att alla partier säger sig vilja ha lägre arbetslöshet och bättre skolresultat, men har olika idéer om hur det ska uppnås.

På samma sätt är det med integrationen. En ordentlig integrationsdebatt gör dels att partierna uppdaterar sina integrationspolitiska program, dels att väljarna ser att det går att vara för en generös migrationspolitik samtidigt som man kritiserar den rådande integrationspolitiken.

Ytterligare ett skäl att fokusera på sakfrågor är att regeringsfrågan numera är satt ur spel. Eftersom varken Alliansen eller de rödgröna ser ut att få egen majoritet, finns det inget trovärdigt regeringsalternativ förrän parterna har enats om en modell som möjliggör regerande i minoritet. Därefter är båda alternativen lika trovärdiga ur stabilitetssynpunkt.

Mer läsning

Annons