Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euron är inte problemet

/

Annons

Eurons värde urholkas och finansmarknaderna är hypernervösa på grund av skuldkrisen i flera europeiska länder. I den internationella debatten spekuleras det om utifall euron kommer att bestå på sikt eller inte. En majoritet i den trendkänsliga svenska euroopinionen gör nu tummen ner för svenskt medlemskap, enligt siffror från Novus opinion.

Det är med andra ord en situation då ståndpunkter sätts på prov.

Har euron blivit en ekonomisk och politisk black om foten i Europa? Ska vi svenskar rentav vara glada för att vi behållit kronan som valuta?

Svaret på frågorna måste bli nej. Det räcker att konstatera att skuldproblemet inte bara drabbat euroländer för att dra slutsatsen att krisens orsak inte står att finna i valutasystemet. Boven i dramat är misskött ekonomisk politik i de drabbade länderna. Storbritannien plågas också av för hög skuldsättning trots pundet. Problemet är inte heller avgränsat till Europa. USA och Japan har också mycket stora statsskulder.

Problemet med euron är ett annat: regelverket som skapades för att garantera att ländernas ekonomier är tillräckligt robusta har varit otillräckligt och inte följts. Av det kan man sluta sig att Sverige inte skulle ha något att förlora på att vara med i valutaunionen. De hårdare villkor som ställs i eurozonen är sådana som Sverige redan har och drar nytta av att efterleva.

Valutaunionen är också lika mycket ett politiskt som ekonomiskt samarbete. Politiskt för den Europas stater och samhällen närmare varandra i enlighet med den fredstanke som hela EU grundades på.

Ekonomiskt gynnar den handeln och är en anpassning till den nya världsekonomins framväxt. De som spekulerar i att EU:s regeringar är beredda att sätta allt på spel genom att upplösa euron förstår inte den politiska integrationens styrka.

Sveriges problem i eurohänseende är inte ekonomiskt, utan politiskt. Vi är inte med och formar framtiden för samarbetet och anhängarna av samarbetet är alldeles för fega.

Finansminister Anders Borg är alltjämt övertygad om att euron vore bra för Sverige, sade han i en TT-intervju i helgen. På måndagen tog oppositionsledaren Mona Sahlin och Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesman Thomas Östros till orda på DN debattsida och förklarade att det är oerhört viktigt för Sverige att euron blir framgångsrik. ”Vi är fortfarande positiva till euron som politiskt projekt och är övertygade om att den kan bidra till handel, jobb och långsiktig tillväxt”, skriver de.

Trots detta är det bara Folkpartiet som driver på för att Sverige snarast ska införa euron efter en ny folkomröstning. Borg säger sig respektera den växande skepsisen mot euron och Sahlin och Östros varnar för att ”stressa” Sverige in i euron.

Det är denna inställning som fått Finlands före detta statsminister Paavo Lipponen att beklaga att Sverige, till skillnad från Finland, satte sig på staketet och inte tog ansvar för Europa och euron. Skuldkrisen har inte tagit udden av argumenten för att införa euron. Därför borde fler partier än Folkpartiet driva frågan.

Magnus Krantz, GD

Mer läsning

Annons