Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem fredspristagare du behöver minnas

/
  • Bildspel: De fem viktigaste fredspristagarna som du kanske inte kände till.
  • 5. Ralph Bunche, 1950. Han förhandlade fram vapenvila mellan Israel och flera arabländer. På bilden träffar Bunche (till vänster) svenske prins Wilhelm i Stockholms stadshus.
  • 4. Rigoberta Menchú, 1992. Förkämpe för ursprungsbefolkningar.
  • 3. Carl von Ossietzky, 1935. Mostståndare mot nazismen. Hitler fängslade honom och förbjöd honom att ta emot priset. Fotot tillhör tyska staten.
  • 2. Fridtjof Nansen, 1922. Efter sina polaräventyr blev han flyktingkommissarie åt Nationernas förbund.
  • 1. Klas Pontus Arnoldson, 1908. Grundaren av Svenska Freds- och skiljedomsföreningen.

Det finns flera andra vetenskapliga utmärkelser än Nobelpriset, och många fina litteraturpris. Nobels fredspris, däremot, är närmast unikt i sitt slag.

Annons

En del pristagare är mycket kända: Moder Teresa, Martin Luther King, Dag Hammarskjöld, Röda korset. Många andra som var mycket viktiga är nästan bortglömda idag. Här är en topplista på de fem fredspristagare vi borde tala mer om.

5. Ralph Bunche, 1950. Han var den första afroamerikanen på ett toppjobb på USA:s utrikesdepartement, och den första som doktorerade i statsvetenskap.

Han hade jobbat åt Nobelpristagaren Gunnar Myrdal, som studerade rasdiskriminering i USA. Senare efterträdde Bunche den mördade Folke Bernadotte som FN:s chefsförhandlare efter Israels grundande, och lyckades få till ett vapenstillestånd.

4. Rigoberta Menchú, 1992. Hon arbetade mot militärens övergrepp under Guatemalas inbördeskrig. Flera av hennes familjemedlemmar mördades av armén.

Menchú blev förkämpe för ursprungsbefolkningar och har arbetat med att lösa konflikter mellan dem och regimen. Hon har också försökt stånd rättegångar mot ansvariga för grymheter under diktaturen.

3. Carl von Ossietzky, 1935. Han var den första som förbjöds att hämta priset. Socialisten och journalisten Ossietzky avslöjade hur Tyskland i hemlighet upprustade i strid mot Versaillefreden, och hamnade i fängelse för högförräderi.

Tidigt och ensamt varnade Ossietzky för att Weimarrepubliken hotades av militarism och nazism. Direkt efter nazistövertagandet sattes han i fångläger. Där blev han mycket brutalt behandlad, och dog på ett sjukhus.

2. Fridtjof Nansen, 1922. Berömd som polarfarare, medan hans gärning som gav Nobelpris är mindre känd. Men i år har den blivit påfallade aktuell igen.

Nansen blev flyktingkommissarie åt Nationernas Förbund, och arbetade med krigsfångar och statslösa. Åt de stora mängder som blivit papperslösa efter ryska revolutionen och första världskrigets gränsomkastningar skapade han ett system med nya id-handlingar, så att flyktingarna skulle kunna resa lagligt. Han engagerade sig också i Turkiets dolda folkmord på armenier, och ägnade slutet av sitt liv åt att berätta för världen vad som hänt offren.

1. Klas Pontus Arnoldson, 1908. Arnoldson kom från ett enkelt Göteborgshem och började på järnvägen som 16-åring. Men på kvällarna läste han alla böcker han kom åt, speciellt de nya internationella idéerna om demokrati, rösträtt, religionsfrihet och pacifism. Han blev tidningsman, och kom in i riksdagen som liberal reformivrare. Arnoldson grundade 1883 Svenska Freds- och skiljedomsföreningen.

Med tiden blev den största frågan för honom att undvika krig mellan Sverige och Norge. Det är viktigare att det inte blir krig än att unionen behålls, tyckte han. Förrädare! skrek högertidningar, och protesterade vilt när Arnoldson fick Nobelpris tre år efter unionsupplösningen.

Ja, det var ju i sig ett tecken på att pristagaren valts i linje med Alfred Nobels vilja. Han skrev att priset ska gå till den som värnat världsfreden. Det skulle inte bli till något PR-jippo för landets makthavare.

Därför vågade Nobel inte låta det delas ut i det kungastyrda Sverige, utan förlade fredspriset till Norge. Bara där fanns någon oberoende och kompetent nog att välja pristagare: Stortinget, en samling folkvalda som utsetts i fria val.

Mer läsning

Annons