Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finlandsval

Annons

Den 17 april går finländarna till val. Den här gången lär valet bli dramatiskt. I opinionsmätningarna får de populistiska Sannfinländarna mellan 15 och 20 procent av väljarstödet, och kan därmed bli näst största parti. I förra valet fick partiet endast omkring fyra procent av rösterna.

När statsministern och centerledaren Mari Kiviniemi intervjuades i Ekot i lördags skyggade hon för jämförelser med svenska Sverigedemokraterna: Sannfinnarna är inte rasister.

Hon har rätt i att ursprunget skiljer dem åt. SD har sina rötter i nazistiska organisationer, medan Sannfinländarna har vuxit fram ur Småböndernas parti. Men det är svårt att komma ifrån Sannfinländarna står för en mycket restriktiv invandringspolitik. Och vissa av partiets företrädare drar sig inte för rent rasistiska utspel.

Situationen i Finland borde stämma till eftertanke även här i Sverige.

Vissa verkar tro att det går att bekämpa Sverigedemokraterna genom att gå dem till mötes. Men Finland visar på motsatsen: även i ett land med en restriktiv invandringspolitik kan det dyka upp populistpartier som spinner på rädsla och främlingsfientlighet.

Sannfinländarnas framgångar visar också på faran av en alltför stark konsensuskultur i politiken. Väljarna vill se att deras röster betyder något.

När alla partier trängs i mitten uppstår det luckor på ytterkanterna – som populistiska missnöjespartier inte är sena dra nytta av.

Mer läsning

Annons