Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler myndigheter löser inte några problem, jämställdhetsministern!

Jämställdhet mellan män och kvinnor vilar inte på att ett hundratal nya byråkrater anställs i Stockholm.

Annons

Bristen på jämställdhet lär inte lösas med en ny statlig myndighet.

Det fanns en gång i tiden en myndighet för integration. Integrationsverket infördes år 1997 av den dåvarande S-regeringen för att "integrationspolitiska mål och synsätt" skulle få "genomslag på olika samhällsområden".

Det gick så där. Eller, det gick inte alls så bra faktiskt. Tio år senare lades myndigheten ner av Alliansregeringen. Det var tydligen inte så enkelt att lösa landets integrationsutmaningar med en integrationsmyndighet.

Och nu vill regeringen Löfven introducera något som påminner starkt om Integrationsverket. I veckan meddelade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) att Sverige ska få en ny myndighet för jämställdhet.

Landets många genusvetare applåderar nog beslutet nu när de kan få jobb. Men det är inte alls säkert att jämställdheten i Sverige kommer förbättras med en 339:e myndighet. Och framför allt är det inte säkert att våra skattemedel kommer att användas på ett effektivt sätt.

När förslaget om jämställdhetsmyndighet gick ut på remiss kom ett skeptiskt svar från Ekonomistyrningsverket (ESV). Enligt ESV skulle en ny myndighet vara betydligt dyrare, och ändå leda till samma nytta, än de andra alternativen som diskuterades: att huvudansvaret för jämställdhet lades på Diskrimineringsombudsmannen eller Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Även Sveriges Kommuner och Landsting svarade att alternativen till en ny myndighet inte utretts ordentligt, och varnade för inrättandet av nya myndigheter som någon slags universallösning för samhällsproblem. Mycket av kritiken borde regeringen faktiskt ta till sig. Det kommer ta tid för en ny myndighet att hitta sin form för att lyckas ta sig an sina uppgifter.

Hur väl effektivt våra skattepengar används verkar dock inte vara en prioriterad fråga för regeringen. Förmodligen vill man gå in i valrörelsen 2018 och använda jämställdhetsmyndigheten för att skapa konflikt med Moderaterna.

Moderaterna säger att de är för jämställdhet, men deras partiledare var inte för den nya jämställdhetsmyndigheten lär de rödgröna valarbetarna säga i valstugorna. Men förhoppningsvis förstår de flesta svenskar där ute att man inte behöver vara för inrättandet av en ny statlig myndighet om man anser att jämställdhet är viktigt.

För det hade ju bara varit märkligt. Som om jämställdhet mellan män och kvinnor vilar på att ett hundratal nya byråkrater anställs i Stockholm.

Framtiden får avisa om Sveriges nya jämställdhetsmyndighet blir en framgång. Kanske lyckas den nya myndigheten med att faktiskt samordna jämställdhetspolitiken. Men det är klokt att förhålla sig skeptisk. För fler myndigheter löser inte några problem.

Integrationsverket trollade ju inte bort integrationsutmaningarna. Och bristen på jämställdhet lär nog inte heller lösas med en ny statlig myndighet.

Mer läsning

Annons