Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förberedelser inför nästa bärsäsong

/

Annons

Bärplockare är inte längre ett oskyldigt substantiv som används för att beskriva en person som plockar bär. För vissa har det blivit synonymt med en tjuv eller i bästa fall blott en skogsvandal. För en del är betydelsen mer sorgesam: bärplockare som i betydelsen fattig, utsliten, lurad. Gemensamt har vi allesammans - handen på hjärtat - att vi betraktar dem som ett problem.

Vad gör vi vanligtvis med problem? Löser dem? Nej, föser över dem på någon annan förstås. Eftersom svenska myndigheter och kommuner ser bärplockarna som kommit hit som problem så behandlas de som sådana. Kommunerna runt om i landet ser framför sig ökade utgifter och dessutom står de handfallna när det plötsligt dyker upp mängder av förtvivlade människor som behöver hjälp. Lösningen de senaste dagarna har varit att bussa dem till Stockholm och den bulgariska ambassaden.

Men ingen vill ha dem verkar det som. Inte ens det egna hemlandet vars ambassad - motvilligt - ordnat med hemtransport för dem som blivit blåsta av hänsynslösa människor eller för dem som helt enkelt blev lovade blått guld i de gröna skogarna men som gick på en nit.

Ropen på hjälp ekar nu över skogar i hela landet. Människor kommer vandrande längs vägarna, i desperation på väg någonstans där de kan få tak över huvudet och hjälp ur sin hopplösa situation. Fler och fler vittnar om hur de blivit hitskjutsade med löfte om husrum och drägliga arbetsförhållanden. Istället har de hamnat i regntunga svenska skogar där bären i år - de få som ännu mognat - är en bristvara.

Ambassaden försökte länga neka hjälp med hemtransport men fick ge sig när vidden av misären i skogarna uppdagades och när fattiga bulgarer började slå läger i Humlegården i Stockholm i stället.

Kommunerna i landet vill inte ta ansvar för bärplockarna. "Det är ingen kommunal fråga, för det här är inte kommuninvånare", säger Yoomi Renström, S, kommunalråd i Ovanåker. Tierps kommunchef är inne på samma spår och säger att dettta måste tas på nationell nivå. Och rikspolitikerna - som med några undantag generellt sett har varit osynliga i frågan - mumlar om EU och fri rörlighet. Andra om entreprenadansvar i regelverket.

De flesta av bärplockarna är EU-medborgare och de har rätt att vistas i Sverige. Inte är det heller egentligen något fel med att de kommer hit och plockar bär för att tjäna välbehövliga pengar. Marknaden är fri i Europa

Men det finns problem som kommer i spåren av hundratals, rent av tusentals människors plötsliga närvaro i skogarna. Allemansrätten är ett okänt begrepp och respekteras inte alltid och skogsägare får punga ut med stora pengar för att återställa platserna där bärplockarlägren uppstått.

Men att flytta problemen från den ena till den andra är såväl inhumant som ineffektivt och hjälper absolut ingen. Något måste göras. Att se över allemansrätten och lagstiftningen är en väg, information och samarbete med berörda EU-länder - som Bulgarien - ett annat.

Kaoset är ett faktum i år och det är knappast över, bärsäsongen har ju knappt börjat. Eftersom vi i Sverige förbryllande nog tycks ha varit helt oförberedda på att det skulle komma tusentals bärplockare hit kanske vi åtminstone kan försöka förbereda oss inför nästa bärsäsong redan nu.

KARIN BERGKVIST
Politisk redaktör
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons