Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glad midsommar!

Annons

Så underbart att sommaren är här, det känns som om alla är extraglada åt det efter den där vintern vi led oss igenom.

Bästa årstiden är nu och det verkar till och med så att solen ska lysa hela midsommarhelgen.

Vackert väder, ja det är en positiv nyhet som får utrymme i media. För trots att det är en väldigt allmän uppfattning att tidningarna bara innehåller en massa elände, så vill jag påstå att så är det inte.

I går till exempel fanns nio nyheter på Gefle Dagblads förstasida. Fem var enbart positiva, en var både och, tre nyheter handlade om brott och bränder.

Den trevligast nyheten handlade om vår Bygga&Bo-redaktör Helen Granditsky som tillsammans med redigeraren Håkan Östergren prisades för en serie som handlade om vård av byggnader och miljöer. Bygga & Bo är en av våra fasta avdelningar som blivit läsarfavorit. Både Helen och vår konsumentredaktör Magnus Lundquist fick fina omdömen i de läsarundersökningar vi just genomfört med hjälp av Sifo. Flera grupper läsare har deltagit i gruppsamtal som handlar om hur man upplever sin tidning, om synpunkter på innehållet och vilken roll tidningen spelar i ens liv.

Samspelet med läsarna är viktigt och här fick vi många bra synpunkter och åsikter om hur vi kan göra en ännu mera angelägen tidning.

En läsare beskrev sin lokala tidning så här: Den fungerar som ett socialt kitt och är samtalsämnet på jobbet.

Vi fick beröm för att vi håller på gräsrötterna och står på läsarnas sida, kritik för att vi kan upplevas som präktiga och puttenuttiga. Helt klart är att tidningen är som viktigast på helgerna.

Innehållet på söndagarna får beröm, men läsarna vill ha tjockare tidning på söndagarna. Då har man tid att läsa och njuta i flera timmar.

På önskelistan står mer fördjupning, kanske artiklar om historiskt innehåll. En läsare uttryckte det så här; Ju mera modernt, desto mera historia vill man ha!

Förändringen till signerade ledare upplevs som positivt och många i undersökningen läser oftare ledarna nu när de har en avsändare. Vi fick höra att vi har en kulturredaktör som är ett bra varumärke, att vår konsumentredaktör skriver informativt och delar ut rättvisa snytingar på ett bra sätt, och att vi är den tidning som har bästa serierna (Hälge är förstås favoriten).

Alla deltagare i undersökningen fick ur en försvarligt bunt tidningsmagasin välja ut en bild som beskrev den känsla man har för Gefle Dagblad.

I dag när det är midsommarafton väljer jag förstås att berätta om en riktigt positiv och en för dagen lämplig bild:

Gefle Dagblad kan kännas som en bägare med smultron!

En underbar helg önskar jag alla våra läsare.

Mer läsning

Annons