Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekerna vill ha kvar euron

Annons

Grekland röstade ju i sitt omval till parlamentet i söndags för att behålla euron och underkasta sig de tyskledda EU-kraven på besparingar och att börja skapa ordning och reda i statsfinanserna.

Det är något att betänka för alla euromotståndare som nu självbelåtet myser över att känna att de hade rätt i Sveriges folkomröstning om euron för nio år sedan.

Grekerna har nu i två parlamentsval haft chansen att göra det som de svenska euromotståndarna tycker vore den rätta vägen: att ha en nationell valuta.

Detta trots att eurovalutan kräver en inskränkning i ett absolut nationellt självbestämmande.

I Greklands fall en betydande inskränkning: under lång tid framåt kommer i praktiken andra än grekerna att bestämma villkoren för Greklands ekonomi.

Det är naturligtvis knappast med glädje som grekerna underkastar sig de hårda villkoren för fortsatta nödlån.

Men ”Nej till euron”-alternativet bedömdes som värre. Att befästa landet som en del av Europa ses av väljarna som oundvikligt i kristider – inte att koppla loss till förmån för nationellt självbestämmande.

Därmed inte sagt att grekernas Europalinje är tillräcklig.

För det första är Grekland konstitution på ett destruktivt och idiotiskt sätt riggad för nyval: parlamentet måste kunna tillsätta en regering inom tre dagar från att val. Lyckas inte detta, blir det nyval – igen.

För det andra är inte säkert att det räcker med bara en vilja att vara kvar i euroland.

Trots god vilja är det inte säkert att Grekland lyckas infria de oerhört tuffa villkor som EU ställer. Men en god vilja är en bra början.

David Nyström

Mer läsning

Annons