Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har ni ert Sverigedemokraterna

Annons

Inget parti i Sverige skakas av så många interna stridigheter som SD. Nu är det dags igen.

Margareta Larsson (tidigare Sandstedt), sverigedemokrat från Gävle, lämnar partiet och blir politisk vilde i riksdagen. Detta sedan hon riktat mycket skarp kritik mot partitopparna Mattias Karlsson och Richard Jomshof.

Avhoppet har fått stor uppmärksamhet, främst av den pikanta anledningen att Margareta Larsson är partiledaren Jimmie Åkessons svärmor. En synnerligen tilltalande detalj att vinkla på förstås, man kan ju bara föreställa sig vilken dålig stämning det kan bli på eventuella familjemiddagar framöver. Men om man bortser från skvallervärdet i rapporteringen är det också intressant att läsa vad Margareta Larsson faktiskt berättar om partiet.

Hon målar upp en bild av hur rädslan spridit sig i partiet på grund av den nuvarande ledningens maktmetoder. Hon går hårt åt partiledningen som ansvarig för den usla strukturen i partiet. "Går man emot ledningen i åsikter och tankar så kan man bli sparkad, utesluten eller köpas ut. Det här vet alla."

Mattias Karlsson svarar på kritiken genom att antyda att detta handlar om Margareta Larsson hälsotillstånd och inget annat. Oavsett vad som ligger bakom avhoppet så stämmer bilden hon målar upp av partiet väl med utomståendes uppfattning av ett parti som gjort "utrensningar" av oliktänkande (om de inte varit tillräckligt viktiga för partiet vill säga, lex Kent Ekeroth), som fimpat ungdomsförbundet och ägnat sig åt övervakning av medlemmarna. Övervakningen – där högt uppsatta tjänstemän inom partiet sägs ha "trålat" och kartlagt medlemmarnas e-post – har när de avslöjats såklart avfärdats.

I veckan gick Erik Almqvist, som efter järnrörsskandalen flyttande till Ungern, till angrepp mot en artikel på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida, och menade att texten inte skulle ha accepterats i Ungern. "Pressen borde precis som i Ungern underkastas politisk tillsyn, så att vänstermedier skulle behöva hålla sig till sanning och sak".

I ett meningsutbyte på Facebook i veckan klagade också Erik Almqvist på att SD:s flyktingpolitik inte är tillräckligt restriktiv. Men partisekreterare Richard Jomshof försvarade partiets politik och konstaterade att partiet för att kunna påverka politiken i rätt riktning måste fortsätta växa för att därigenom kunna tvinga fram en förändring.

"För att det ska vara möjligt måste vi fortsätta med att locka över nya väljare till oss. Eftersom Sverige inte är som Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verkligen som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget."

Partiets rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth har också tidigare raljerat om att media ska stoppas i framtiden.

Eskilstuna-Kuriren har skrivit en ledare om detta: http://ekuriren.se/asikter/ledare/1.3484415-dar-friheten-ar-mindre

Men med tanke på hur vårdslöst partiets högt uppsatta medlemmar uttalar sig om yttrandefrihet är det egentligen inget överraskande att höra om maktstrukturer och övervakning internt. Det är däremot talande för vilket parti Sverigedemokraterna faktiskt är.

Mer läsning

Annons