Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen opinionsvändare

Annons

Flera tunga socialdemokratiska namn har de senaste dagarna riktat hård kritik mot Socialdemokraterna och partiledaren Mona Sahlin. Göran Persson har sagt att partiet nog trodde att man hade valsegern som i en liten ask och häromdagen gick såväl Kjell-Olof Feldt som Björn Rosengren ut och kritiserade samarbetet med Vänsterpartiet. Det verkar som om partiveteranerna tagit ut förlusten i förväg och de tvekar inte att hänga den de anser vara skyldig - Sahlin. Hon skakar dock av sig kritiken och säger till Expressen att hon varken är "upprörd eller förvånad", men nog svider sveket från de egna extra mycket och det är en unik situation. Har någonsin en sittande partiledare fått utstå sådan kritik från de egna mitt under valrörelsen?
Med färska knivhugg i ryggen och en för dagen ny opinionsmätning med fullständigt katastrofala siffror för Socialdemokraterna (enligt United minds mätning som presenterades av Aftonbladet på morgonen ökar alliansen försprånget och S landade på 27, 3 procent, lägsta någonsin för partiet) fick Mona Sahlin ingen bra början på tisdagen - dagen då hon och opionskollegorna skulle presentera sitt valmanifest.
Men den som hade hoppats på en opinionsvändande vinnarrecept när de rödgröna på tisdagseftermiddagen presenterade sitt valmanifest blev besvikna.
Ambitionen helt tydligt att visa på skillnaderna mellan blocken vilket de försökte göra genom att upprepade gånger likt ett mantra upprepa att jämlikhet är grunden i manifestet. Att de satsar på jämlikhet och välfärd istället för skattesänkningar, var budskapet från Sahlin & co.
De vill sänka maxtaxan på dagis (tack och bock säger den ekonomiskt starka medelklassen) och de vill sänka restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna. Rot-avdraget ska vara kvar under hela mandatperioden och dessutom vill man införa ett slags klimatavdrag för småhusägare.
I övrigt är de rödgrönas regeringsplattform mest en upprepning av det man tidigare slagit fast. Ersättningsnivåerna ska höjas, men någon vettig linje för jobben saknar de. Och vissa saker nämner de helt enkelt inte. EU, integration och rättspolitik talas det tyst om. På dessa områden är de knappast ens i närheten av en samsyn.
Och valmanifestet presenterade partierna med blott 19 dagar kvar till valet. Hur ska deras valarbetare ens hinna läsa in sig på det gemensamma programmet innan valet är över?
Det är inte lång tid kvar till valet och den rödgröna valplattformen visas upp väldigt sent. Vad den sena presentationen beror på är väl helt enkelt att partierna inte kommit överens på alla områden. Då överlåter man helt uppenbart åt väljarna att klura ut vad som är budskapet i ett oklart valmanifest.
Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons