Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en helt självklar medieutredning

Ledarsidan kommenterar den nya medieutredningen.

Annons

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke på besök hos Gefle Dagblad.

Efter ett och ett halvt år var statens stora medieutredning till slut färdigt. Under måndagen tog kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) emot slutbetänkandet av utredaren Anette Novak.

Det nuvarande presstödet ska göras om till ett mediestöd som omfattar såväl tryckta som digitala medier. Kraven är att minst 60 procent av det publicerade innehållet är redaktionellt och 20 procent ska vara egenproducerat. En ansvarig utgivare är också ett krav.

LÄS MER: Utan lokaltidningen – varifrån kommer artiklarna ni delar på Facebook?

Ett teknikneutralt förslag. Modernt kan man tycka, något som borde ha kommit ett bra tag tidigare. Men så är det ju med mediepolitiken – det är som demokratiminister Bah Kuhnke själv beskriver det: "mediepolitiken är ett av de mest eftersatta områdena".

Så presstödet blir teknikneutralt. Men utredaren Anette Novak gick även in på att det kanske behövs ett nytt offentligt finansierat mediebolag som ska göra lokal journalistik för de orter som saknar nyhetsbevakning. Det nya public service-bolaget ska främst verka "i andras kanaler". Jaha, vilka då? Är det tänkt att Gefle Dagblad ska publicera materialet från det här nya bolaget?

Förslaget är ett enda stort frågetecken. Nej, om man vill komma åt underbevakning på vissa orter är förslaget om investeringsfonder för nystartade medieinitiativ ett betydligt bättre alternativ än att expandera public service ytterligare.

Och är mer public service verkligen vägen framåt? Om något, vilket även medieutredningen går in på, borde det kanske vara mer relevant att diskutera en sammanslagning av dagens tre public service-bolag, likt våra grannar i Norge och Finland. Det bör inte alls vara självklart att licenspengarna ska delas mellan SVT, SR och UR.

Mer läsning

Annons