Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Harmlöst snack eller grogrund för sexuella trakasserier?

Allt hänger ihop. Från grabbsnack i omklädningsrummet till rena trakasserier och övergrepp, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons
Locker Room Talk tilldelades stipendiet Number 10 under Fotbollsgalan 2017. Foto: Christine Olsson / TT

"Grab them by the pussy" sa USA:s president Donald Trump under presidentvalskampanjen i USA 2016. Hans förklaring var att det det faktum att han pratade om att "ta tjejer på fittan" inte var något allvarligt. Det var bara sånt där "locker room talk", snack i omklädningsrummet, som grabbar ägnar sig åt, menade han.

Det är inte bara USA:s president som avfärdar sexism som harmlöst.

När en svensk landslagsspelare – idol för såväl småkillar som småtjejer – blev upprörd på de italienska (förvisso riktigt osportsliga) fansen som buade när den svenska nationalsången i samband med succématchen på San Siro mot Italien, vrålade han att publiken var "jävla fittor".

I kommentarer på sociala medier stod det snart klart att sådant språkbruk ansågs vara okej av väldigt många. Fullständigt begripligt att häva ur sig sådant i stundens hetta, tyckte många. Det betydde ju inget, det är bara sånt man säger.

Men hur påverkar det småkillar när de hör sina idoler använda ett sådant språkbruk?

Och om vi tar just fotbollen som exempel så är det även för flickor en av de sporter som allra flest utövar. Men trots det blir fotbollstjejer tyvärr gång på gång påminda om hur mycket mindre värt deras fotbollsspelande är och får sitt engagemang förminskat. Men de tränar ändå massor och drömmer om att höja VM-bucklan lika mycket som någon pojke gör.

Vad tänker de när någon på läktaren, nån jämnårig kille eller rent av en av idolerna i högsta ligan, ivriga att dra till med den ultimata förolämpningen, vrålar "jävla fittor"? Eller när en misslyckad insats i matchen resulterar i att "de spelar som kärringar".

Läs mer: Jo, flickor tränar, spelar och drömmer de ocksåOm vi backar igen till Trumps osmakliga kommentarer gav det inspiration till ett par unga svenska killar. Men det gav inspiration att göra något annat. Trumps kommentar fick nämligen ge namn åt ett litet UF (Ungt företagande)-företag i Sverige. I september 2016 startades Locker Room Talk av gymnasieeleverna Shanga Aziz och Rogerio Silva. Syftet med organisationen är att arbeta med jämställdhet och mot det där usla snacket i omklädningsrummen. De åker runt och utbildar framför allt killar 10-14 år. Organisationen strävar efter att sudda ut de påhittade regler som finns i samhället för att skapa en ny form av manlighet på sikt.

Ett drygt år senare börjar den ideella organisationen bli välkänd. När fotbollsgalan hölls i november fick organisationen stipendiet Number 10 på en miljon kronor, ett stipendium vars beskyddare är Zlatan Ibrahimović.

Uppmärksamheten för organisationen visar på problemen med gamla unkna strukturer inom idrotten, men visar också på att det finns engagemang för att få det bättre.

Runt om i landet finns eldsjälar i idrottsföreningarna som kämpar för att alla ska känna sig välkomna och som inte accepterar trakasserier eller sexistiskt snack. Deras arbete förtjänar att hyllas och att få stöd.

Att ta ställning mot en värld där människor utsätts för kränkande behandling, övergrepp och trakasserier. Ta ställning mot en värld där gamla strukturer tillåts råda, trots att det finns många som skadas av det.

Allt hänger ihop. Från grabbsnack i omklädningsrummet till rena trakasserier.

Därför är det så viktigt att det finns de som säger stopp. De som vägrar acceptera att "det bara är så" eller som inte går med på att avfärda sexismen med att det är sånt som "grabbar gör".

Läs mer: Karin Bergkvist: Till min kvinnokamp är alla välkomna – även män

Mer läsning

Annons