Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Hur kommer 2018 att bli – jag tar en titt i spåkulan

Ännu ett år är slut och det är dags att fundera på 2018. GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist gör en framtidsspaning (observera att texten kan innehålla stora mängder ironi).

Annons
Alliansens partiledare, Ebba Busch Thor (KD Jan Björklund (L)  Annie Lööf (C) ) och Ulf Kristersson (M). Ska de vinna valet i höst? Foto Fredrik Sandberg / TT

Ännu ett år är till ända och valåret 2018 närmar sig. En sak är säker, det kommer att bli ett spännande politiskt år. Men är det någon större idé att gissa vad som kommer att hända? Nja, knappast – men jag tillåter mig att titta i spåkulan och lite skämtsamt fundera över tänkbara scenarier.

Under vintern skickar partiledarna peppande mejl till sina medlemmar om valåret och samtliga partier har valkickoff.

Sportlovet kommer och inte mindre än 34 föräldrauppror presenteras där de upprörs över att de inte får ledigt för sina barn när det inte är lov och att det därför blir för dyrt för dem att köpa charterresor. Ung Vänster gör utspel om att charterresor blivit en klassfråga. En Sverigedemokrat hävdar att allt är invandringens fel.

I samband med påsken skriver representanter för Svenska Kyrkan på Twitter att man ber för de människor som sökt asyl i Sverige. Samtliga landets Sverigedemokrater protesterar. Under påsklovet rasar samma föräldrar som i vintras om att inte få ledigt när det inte är lov. Liberalerna påpekar att det inte är föräldrarna som bestämmer i skolan utan lärare och rektor. Två miljöpartister gör nu utspel om att det är bra att ingen har råd att åka på charter eftersom flyget står för så stor del av utsläppen i världen. Och att de dessutom kan innehålla chemtrails.

350 journalister inser att de inte ordnat boende i Visby under Almedalsveckan första veckan i juli. Panik uppstår.

Annie Lööf har presskonferens på en åker i Småland om ett vallöfte som kommer att "få stor betydelse för landets bönder". Två modebloggare hyllar Annie Lööfs vårchica stil och orsakar mindre twitterstorm eftersom de "aldrig skulle ha kommenterat Stefan Löfvens kläder".

Skolorna slutar och debatt uppstår om de stora skillnaderna i betyg mellan pojkar och flickor. Liberalerna är bekymrade, Socialdemokraterna säger att lärarna ska få bedömningsstöd. Vänsterpartiet skyller på vinster i välfärden. Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush Thor lägger upp på Instagram hur viktigt det är med trygghet i skolan.

Samtliga landets sverigedemokrater rasar då de läst ett inlägg på Facebook som påstår att en grundskola i Skåne förbjudit "Den blomstertid nu kommer" på avslutningen.

Alla politiker och journalister (utom några få som bojkottar "det där jippot") är i Visby under Almedalsveckan, även Stefan Löfven. Han nämner dock förra årets turné han gjorde istället för att åka till Almedalen inte mindre än sex gånger i sitt tal.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gillar inte vinster i välfärden 2018 heller... Foto: Claudio Bresciani / TT

V-ledare Jonas Sjöstedt säger att allt är vinsterna i välfärdens del.

Liberalernas Jan Björklunds tal börjar med en berättelse från hans barn- och ungdom och hur han tack vare bra lärare kunde göra sin klassresa.

M-ledaren Ulf Kristersson har medvind i opinionsmätningarna och fokuserar på att låta statsministeraktig.

Kristdemokraternas Ebba Bush Thor lägger ut en bild på Instagram från stora scenen.

Annie Lööf håller tal och säger "mina vänner" 23 gånger.

Samtliga partiledare säger #metoo 157 gånger var under Almedalsveckan,

I länsförbunden byggs valstugorna upp och laddas med kaffetermosar, storförpackningar av havreflarn och två tusen femhundra plastmuggar.

Under slutspurten av valrörelsen orsakar partiledardebatterna enorm uppståndelse bland politiker, politiskt sakkunniga, PR-folk, retorikexperter och journalister.

Sverigedemokraterna tjurar för att en kvällstidning frågade en riksdagsledamot om flyktingmottagning med dold mikrofon så de tvingas utesluta ännu en medlem.

Jonas Sjöstedt säger att alla tusentals föräldrar som har sina barn i friskolor har fel. Det är jättedumt med vinster i välfärden.

En glaciär.Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix / TT

Gustav Fridolin, Mp, tar med ett isblock som ska symbolisera de smältande glaciärerna i direktsänd tv-debatt men den smälter innan han hunnit säga "när jag jobbade som lärare" en första gång.

Valresultatet förvirrar alla eftersom det innebär en "osäker parlamentarisk situation". Igen. Alliansen vill ta över men det pratas om nyval. Någon föreslår en ny decemberöverenskommelse fast den istället ska heta novemberhandslaget. Samtliga landets politiska skribenter inser att de inte haft många rätt när det gäller att förutspå valresultatet. Samma skribenter är i smyg lite glada eftersom de har bränsle till ledare och krönikor för resten av året.

Hösten knatar på. Föräldrar rasar över dyra charterresor i samband med höstlovet, nobelpriset i litteratur orsakar debatt och övriga nobelpris går uteslutande till män. Julen kommer utan snö men alla är glada för att ett par kompdagar ger massor av lediga dagar. Till nyår är det dags att sammanfatta 2018 och spana mot 2019.

Vi ses väl då också.

Gott nytt år allesammans.

Mer läsning

Annons