Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: När ska regionen begripa att ledarskapet måste förbättras?

Oppositionen i regionen har genomfört en enkätundersökning som återigen bekräftar bilden av en regionledning med stora ledarskapsproblem, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons

Ambulanssjukvården inom region Gävleborg var länge i kris.

Under 2016 valde 367 sjuksköterskor och läkare att avsluta sina tillsvidareanställningar inom Region Gävleborg.

Samverkan Gävleborg – det vill säga oppositionen inom regionen: Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet – har skickat ut en enkätundersökning till dem som slutat för att ta reda på varför medarbetare väljer att lämna regionen. Med en hyfsad svarsfrekvens (omkring hälften), ger enkäten en indikation vad som är problemet. Och svaren förvånar inte.

Läs mer: Därför flyr personal från Region Gävleborg – dystert resultat i enkät: "Inte överraskande"

Det är personalpolitiken och arbetsmiljön som är den främsta anledningen till att de valt att lämna regionen.

Dessutom visar enkäten att 55 procent inte har erbjudits ett avslutningssamtal. Blott 22 procent säger att de skulle kunna tänka sig att återvända som anställda till Region Gävleborg. Bara 26 procent kan tänka sig att rekommendera regionen som arbetsgivare.

Siffrorna skiljer sig inte nämnvärt åt mot den liknande undersökning som Samverkan Gävleborg genomförde 2012. Då var det enbart läkare som tillfrågats men bilden var den samma då – regionens (då landstingets) brister som arbetsgivare angavs av de flesta som orsaken till att de slutat. Ledarskapet i landstinget uppfattades av de tillfrågade som auktoritärt och hierarkiskt.

Läs mer: Läkarbrist, en politisk fråga

I den enkätundersökning som Samverkan Gävleborg nu presenterat cementeras bilden av en region med stora ledarskapsproblem.

Citaten från fritextsvaren ger en intressant inblick.

"Att bedriva ledarskap med härskarteknik fungerar inte."

"Ledarskap som inte lyssnade på oss. Inget inflytande. Ingen långsiktig plan för förbättring. Chefers oförmåga att behålla läkare".

"Dålig kommunikation med ledning".

"Tröttnat på att man i toppen inte lyssnar på de på golvet".

"Organisationen är för toppstyrd, prestigefylld".

"Bedrövlig arbetsgivare".

Förra gången Samverkan gjorde en enkätundersökning retade det upp såväl majoritetspolitiker som tjänstemän. Det fanns en irritation över att oppositionspolitiker blandade sig i vad som av många i ledningen betraktas som en organisations- och personalfråga.

Men det är det inte. Det handlar om att länets invånare har rätt till bästa tänkbara sjukvård för sina skattepengar. Men när regionens dåliga personalpolitik får sjukvårdspersonal att fly får patienterna betala priset. Det gör att detta i allra högsta grad är en fråga för den politiska ledningen.

Även denna enkätundersökning kommer att avfärdas av många. Men den bekräftar ju faktiskt något som inte bara kommuncerats genom enkäter. Insändare, upprop, demonstrationer, facebookgrupper, rapportering om sjuksköterskeflykt, förtvivlad ambulanspersonal och läkare som slår larm om bristande patientsäkerhet visar på en struktur som regionen måste bryta.

Oppositionen hoppas att de skulle kunna enas om problemformuleringen tillsammans med majoriteten för att på så sätt kunna gå vidare tillsammans för att skapa ett bättre arbetsklimat inom regionen.

Men är majoriteten intresserad av detta? Kan de släppa på prestigen?

Mer läsning

Annons