Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Personalen på Tempo i Sandviken har rätt att känna sig trygg

Ungdomar som kastar varor, personal som blir kallade för horor. Problemen med ungdomsgäng som härjar i centrala Sandviken måste lösas, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Annons
Tryggheten blir den största valfrågan. Foto: Johan Nilsson / TT

I onsdags hölls årets första partiledardebatt i riksdagen och som väntat blev det tydligt att den största valfrågan kommer att handla om den växande otryggheten i samhället.

Läs mer: Bawar Ismail: Att inte fokusera på den växande otryggheten i samhället vore galet

Riksdagsdebatten fokuserade på storstädernas förortsområden där det förekommer handgranater i gängkrigen, där dödliga skjutningar ökar och poliser och annan blåljuspersonal attackeras när de försöker göra sina jobb.

Lägg till det att Brottsförebyggande rådet, BRÅ, dessutom nyligen presenterade resultaten av Nationella trygghetsundersökningen (NTU). Den visar att en tredjedel av befolkningen oroas över brottsligheten i samhället. På frågan om man vågar gå ut sent på kvällen i sitt bostadsområde svarar 30 procent av kvinnorna att de känner sig ganska eller mycket otrygga.

Trygghetsfrågorna kommer också att bli den dominerande frågan utanför storstadsområdena.

I Gävle har ett antal händelser i Sätra skapat oro, bland annat incidenter vid Sätra centrum. I Sandviken är det många som upplever att staden blivit mer otrygg.

GD rapporterar nu om hur personalen i den nyöppnade Tempobutiken i centrala Sandviken har stora problem med ungdomsgäng som hänger i och utanför butiken.

Läs mer: Ungdomsgäng hotar och trakasserar personalen i nya Tempobutiken – vågar inte åka hem själva

Ungdomarna kastar matvaror på personalen och den kvinnliga personalen kallas för horor. I veckan vågade en ung kvinnlig anställd inte lämna butiken själv vid stängning eftersom fyra killar ska ha sagt att de skulle vänta på henne utanför.

Enligt handlarna drar sig kunder för att gå in i butiken när gängen är där.

Det är förstås inte bara Tempos personal och kunder som drabbas. Polisen i Sandviken bekräftar att det finns problem med ungdomsgäng i Sandviken och att de därför patrullerar bland handlarna i centrum. Polisen planerar också en större insats inom kort i samarbete med socialtjänsten.

Det är välkommet med en större insats. Att polisen måste få resurser för att upprätthålla ordningen i Sandviken och på andra orter med problem är självklart. Men det förebyggande arbetet är minst lika viktigt.

Vilka är det som ställer till problem. Hur mycket har problemen ökat och varför? Vad krävs för att öka tryggheten för medborgarna?

Det är frågor som måste vara minst lika närvarande i valrörelsen som snack om tuffa insatser, lagändringar och höjda straff.

Mer läsning

Annons