Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttfritt inget för LRF

Köttfria dagar i skolan provocerar. Det faktum att det handlar om skolmat (om vilken det finns lika många åsikter som det finns föräldrar och elever) och vegetarisk mat gör ämnet till sprängstoff.

Annons

Det märks om inte annat av den debatt som uppstod under onsdagen när det stod klart att Lantbrukarnas riksförbund, LRF, ämnade genomföra en kampanj vid en skola i Nyköpings kommun som valt att ha köttfri onsdag genom att ställa sig utanför skolan och dela ut hamburgare.

Svenskarnas överkonsumtion av kött är ett stort problem för miljön. Vi äter idag 30 procent mer kött än på 1980-talet och vissa av oss äter uppemot hundra procent mer protein än nödvändigt. Vi äter så att säga söndagsstek hela veckan lång. Köttet är numera huvudsaken på matbordet och inte en ingridiens i en maträtt.

Till viss del handlar förstås den ökande konsumtionen om tillgång till billigt, utländskt kött och att vi skrämts bort från fiskdiskarna av alla giftlarm och rödlistningar. Men det handlar också uppenbarligen om bristande förmåga att ta tillvara många av de fantastiska livsmedel som faktiskt finns, utöver kött. Därför kan man tycka att det är ett klokt beslut av skolor att ha mer vegetarisk kost på menyn.

LRF hävdar förstås att de vill nyansera frågan och lyfta vikten av svenska livsmedel, men deras protest framstår mer som en ät mer kött-kampanj än något annat.

Mer läsning

Annons