Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigets realitet

Annons

Baghdad den 12 juli 2007. Två Apache-helikoptrar rör sig i luftrummet över en av stadens förorter. På marken befinner sig ett dussintal personer, varav några ser ut att vara beväpnade. Soldaterna begär tillstånd av ledningscentralen att öppna eld. Tillstånd ges, och sekunder senare ligger livlösa kroppar på marken. Några minuter efteråt beskjuts en bil som kommit för att hämta en överlevande.

När amerikanska marktrupper anländer till platsen upptäcker de att det sitter två skadade barn i bilen. I efterhand konstateras att två av de dödade, Saeed Chmagh och Namir Noor-Eldeen, arbetade för nyhetsbyrån Reuters. Vad som såg ut som vapen kan ha varit deras kameror. Enligt uppgifter i media var även de övriga dödade civila. Dock visade den utredning det amerikanska försvaret vidtog att ett raketgevär och minst en automatkarbin fanns på platsen.

Den videofilm som läckt från det amerikanska försvaret har väckt starka reaktioner, och det med rätta. I efterhand ser männen på marken ut att uppträda för lugnt för att utgöra något hot. Soldaternas jargong är grov och påminner lite om den man kan höra när småpojkar spelar TV-spel. Särskilt beskjutning av bilen verkar i efterhand obefogad.

Samtidigt är det svårt att förvånas. Krig är ett helvete, bokstavligt talat. Situationen i Baghdad var 2007 betydligt mer krigslik än i dag. Helikoptrar var ständigt utsatta för beskjutning. Det vi ser i efterhand i våra soffor upplevde de amerikanska soldaterna på plats. De var unga, stressade och riskerade att när som helst dödas. Ett markförband hade också beskjutits i närheten. Männen på marken, oavsett om de var civila eller ej, rörde sig i en stridszon, och varken reportrarna eller bilen bar några beteckningar som signalerade deras status.

Dödliga misstag är en av krigets realiteter. Den moderna krigföringen har ökat risken för civila dödsoffer, samtidigt som det har blivit allt viktigare att vinna lokalbefolkningens stöd och förtroende. Det är något som den amerikanska militären insett, men strukturerna i en organisation som försvaret är svåra att förändra. En sådan anpassning är dock nödvändig för lyckade militära insatser i framtiden.

Ansvaret för misstag kan ligga både på enskilda soldater och på ledningsnivå. Klart är att militären alltid måste arbeta för att förbättra rutinerna för strid i så känsliga miljöer. Viktigt är också att arbeta på soldaternas relation och attityd till civilbefolkningen. Bara så kan framtidens krig vinnas.

JAKOB NYSTRÖM

jakob.nystrom@liberal.se

Mer läsning

Annons