Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Hur mår egentligen pressfriheten?

Annons

Det fria ordet måste alltid försvaras. I varje samhälle där inte pressfrihet och åsiktsfrihet godtas blir övriga mänskliga rättigheter närmast chanslösa.

Organisationen Reportrar utan gränser (RUG) kom i veckan med sin årliga granskning av hur pressfriheten mår jorden runt. Trots att Sverige i år just firar 250-årsjubileum av det fria ordet, tappar vårt land flera placeringar. Skälet är dödshot mot journalister under förra året.

Läs mer: Pressfrihetsindex 2016: Den europeiska modellen hotas när medier kontrollereras

Svenska lagar som skyddar tryckfriheten är mycket bra. Men hoten har blivit ett så stort problem att det gör det svårare för det fria ordet att spridas.

Senast i veckan blev en sportjournalist misshandlad av en fotbollssupporter. Arenan har redan tidigare fått kritik för bristande säkerhet på pressläktaren. Ändå händer allt för lite.

Läs mer: Journalist blev attackerad på pressläktaren

Så tycks även samhället i stort fungera. Svenska myndigheter gör inte tillnärmelsevis vad som skulle behövas för att skydda journalister från olaga hot. Domstolar dömer inte de skyldiga för de skador på hela samhället som hoten mot journalister innebär, trots att det finns en lag som skulle kunna användas.

Näthat har blivit ett allt svårare arbetsmiljöproblem för journalister. Polisen står ofta handfallen. Även de grova hoten ökar.

Förövarens syfte är ofta att hindra nyhetsförmedlingen. Det drabbar även din egen tidning.

Chefredaktör Anna Gullberg har mordhotats efter GD:s omfattande granskning av extremism i Gävle moské. Många muslimer har berömt och tackat tidningen för avslöjandena, för de vill absolut inte utsättas för extremister och IS-sympatisörer i sin församling. Gullberg har lovat att granskningen fortsätter trots hoten.

Journalist är idag ett klart mer riskfyllt arbete i Sverige än bara för några år sedan. Det är lätt för en hotare att ställa till mycket stor skada. I värsta fall tvingas journalisten flytta till hemlig adress. Flera granskare har känt sig tvingade att sluta.

Det finns länder där mord och svår misshandel av journalister är vardagsmat. I Mexiko mördas de för att de skriver om knarkkarteller, i Ryssland när de kritiserar regimen. Förföljelserna mot journalister i Ryssland är nu de värsta på tre årtionden, enligt RUG.

Finland har i flera år varit etta på RUG:s lista, och ligger kvar i topp. De firar samma 250-årsjubileum som Sverige. År 1776 var vi ju ett och samma land – och för övrigt kom de viktigaste tryckfrihetskämparna från öster om Bottniska viken.

Tryckfrihet är ett bra mått på demokrati. När makthavare vill göra sig enväldiga och hindra medborgare från att kunna avsätta dem, är det fria ordet alltid det första de ger sig på.

Det finns många aktuella exempel. Flera europeiska länder har blivit klart sämre. Turkiets president lät blockera flera sociala medier 2014, efter att där spridits information om en korruptionsskandal presidenten misstänktes vara inblandad i.

Ungern fortsätter sin resa mot allt mindre yttrandefrihet och svagare demokrati. Polen har det senaste året snabbt slagit in på samma bana.

Bland annat vill regeringen kunna handplocka journalister i statliga medier och sparka alla som uppfattas som obehagliga. Yttrandefriheten i Polen har försvagats så snabbt att landet på bara ett år rekorddykt 29 placeringar i RUG:s lista, ned till plats 47.

Generellt ser RUG att det fria ordet i många länder hotas av nationalister. Ett vanligt argument för en diktator att strypa pressen är att kalla journalister illojala och opatriotiska.

Även i Sverige finns politiska krafter som talar hatiskt om journalistik. Det finns svenska politiker som berömmer mediepolitiken i Ungern och Polen, som hyllar Putins inställning till det fria ordet och som tydligt vill använda samma metoder om de själva kom till makten.

Så sent som i måndags kallade en högprofilerad riksdagsledamot för Sverigedemokraterna svenska journalister "nationens fiender".

Läs mer: SD-topp: Journalister är nationens fiender

Runt om i världen finns många utsatta journalister som känner igen det språkbruket. En av dem är svensk-eritreanen Dawit Isaak som sedan 13 år tillbaka sitter i fängelse utan rättegång i Eritrea. Det landet behåller sin stadiga sistaplats på RUG:s lista.

Pressfrihet är ett effektivt mått på demokrati. Och inställningen till det fria ordet och dess utövare är ett tydligt mått på hur demokratisk en politiker är.

Mer läsning

Annons