Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Se upp för hundra tusen arga jägare, EU

Bland Sveriges jägare och sportskyttar växer en skepsis mot EU.

Annons

Svenska jägare är frustrerade.

Svenska jägare och sportskyttar är arga. Är det för att älgjakten gick dåligt i år? Har Svenska Skyttesportförbundet problem med ekonomin? Nej. Orsaken till ilskan stavas EU.

På tisdagen (14/3) röstade Europaparlamentet ja till det nya vapendirektivet från EU-kommissionen. Det slutgiltiga direktivet är mildare än dess ursprungliga form, men exakt hur den svenska lagstiftningen kommer att se ut är ännu oklart. Med tanke på att Sverige alltid vill vara duktigast i klassen på att implementera EU-direktiv, finns en stor risk för att de nya reglerna gör livet surt för svenska jägare och sportskyttar.

Syftet är givetvis inte att förstöra för svenska jägare och sportutövare. Direktivet är en del i EU:s arbete mot terrorism. Det är som om EU-politikerna inte har tänkt på att terrorister och gängmedlemmar antagligen inte får sina vapen genom att skicka in en ansökan om licens för sportskytte. Mer troligt är förstås att de köper sina vapen på en svart marknad.

Men vapendirektivet riskerar att få konsekvenser långt större än att det gör det svårare för hundratusentals svenskar att utöva sina fritidsintressen. Det finns nämligen två problem med EU-direktivet. Det första är att det är ett direktiv som gör folk arga, och troligen inte kommer att bidra till det önskade resultatet. Det andra är att det kommer från EU.

Det torde inte vara en nyhet att den europeiska unionens popularitet inte direkt är på topp. Britterna ska lämna EU, och i Frankrike ökar sympatierna för EU-fientliga Nationella Fronten. Det finns en utbredd känsla i många av EU:s medlemsländer att byråkraterna i Bryssel inte finns till för medborgarna, och inte lyssnar på deras kritik.

Att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill öka på integrationen mellan EU-länderna, och därmed centrera ytterligare makt till Bryssel, är därför oroväckande. Taktiken att ge väljarna mer av det de inte vill ha riskerar att bli farlig. En riktig EU-vän, som tar unionens framtid på allvar, måste inse detta.

För att vinna tillbaka förtroendet för de överstatliga institutionerna måste EU visa att man lyssnar på medborgarna. Det finns ingen annan väg framåt. EU:s legitimitet vilar trots allt inte på att frihandel och öppna gränser mellan länder är goda liberala principer, utan på att majoriteten i medlemsländerna ställer upp på dem.

Bland Sveriges jägare och sportskyttar växer en skepsis mot EU. Europaparlamentet har röstat igenom direktivet och det måste därför införlivas i svensk lagstiftning. Nu ligger det på svenska politiker att tänka långsiktigt. Ingen terrorist stoppas av att hundratusentals arga jägare. Därför bör man göra en så moderat tolkning som möjligt av direktivet.

Det borde vara linjen för alla partier som vill undvika att Svexit-debatt blossar upp mitt under valåret 2018.

Mer läsning

Annons