Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilian Sjölund: Bra att ni backar – hoppas det inte är försent

"Men kanske ska regionledningen be ambulanssjukvårdarna om ursäkt. De har ändå haft rätt hela tiden."

Annons

Efter massuppsägningar, demonstrationer, vårdmissar och uppror så backar regionledningen. Det förhatliga jourschemat för ambulanspersonalen ska bort.

En seger för ambulanssjukvårdarna och de fackligt aktiva. En seger också för förnuftet. Men ack vad denna segslitna tvist har kostat i förlorat förtroende. Och i skattepengar.

Det är snart ett år sedan de försämrade villkoren för ambulanspersonalen i Gävleborgs län nästan med våld prompt skulle genomföras. Inga argument bet på vare sig chefstjänstemän eller politisk ledning.

Inte ens när en efter en av ambulanssjukvårdarna sa upp sig kunde de styrande retirera. I en ledare publicerad i början på december förra året konstaterade jag att besparingen som skulle göras genom det nya jourschemat på 4,5 miljoner hade förvandlats till en kostnad på det dubbla, för inhyrd personal.

Läs ledaren: Direktörer kommer och går, kostnaden består

Inte ens när patientsäkerheten helt uppenbart var hotad med ställda eller helt uteblivna ambulanser, fann de styrande någon anledning att krypa till korset.

Prestigen brukar inte gå fullt så långt. Det var något särdeles märkligt med det hårdnackade motståndet. Att inte kunna lyssna på professionen. Det är en sak att inte tro på ett scenario när det målas upp för en, men när det sedan blir verklighet – fortsätta hålla fast vid sin uppfattning – det är inte bara oprofessionellt.

Det är helt enkelt korkat.

Läs också: Om ambulansen inte kommer till dödssjuka hotas patientsäkerheten

Att ledningen nu backar med motiveringen att "syftet med jouren inte uppfyllts" må vara hänt. Något ska man säga för att komma ur det hörn man målat in sig i. Och även om det är sent och det självfallet kommer att ta tid att reparera den skada man åsamkat framför allt personalstyrkan, så har väl uttrycket "bättre sent än aldrig" sällan passat bättre.

Vårdförbundet ska ha all heder för att de nött på i förhandlingar efter förhandlingar. Vem vet, kanske går det att locka tillbaka den personal som flytt.

Kanske är också detta ett resultat av att regionen fått en ny ledning som förhoppningsvis vet att inte underskatta arbetsmiljöns betydelse.

Man ska inte vara långsint. Och man ska kunna fira sina segrar. Men kanske ska regionledningen be ambulanssjukvårdarna om ursäkt. De har ändå haft rätt hela tiden.

Läs mer: Regionen backar om jourtid inom ambulansen: "Beklagar att så många mått dåligt"

Läs gärna: Vi har inte råd med den här regionledningen

Mer läsning

Annons