Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifest för Dawit

Annons

Journalistförbundet och Ohly i gemensam sak På Mynttorget i Gamla stan i Stockholm hölls på tisdagen en manifestation för journalisten Dawit Isaak som sedan åtta år tillbaka sitter fängslad i Eritrea.

Det var ett fåtal människor som hade samlats utanför riksdagen.

Vänsterledaren Lars Ohly höll en appell. Free Dawit-ordföranden Leif Öbrink också. Journalistförbundet var initiativtagare och ordförande Agneta Lindblom Hulthén menade att i Eritrea har regeringen förstått att journalister kan göra skillnad och deras rädsla för den gärningen har fängslat Dawit Isaak.

Lindblom Hulthén har helt rätt. Däremot kunde hon ha avstått från den fackliga gliringen att medieföretagen i Sverige inte har förstått att journalister gör skillnad. Det är under Journalistförbundets värdighet att dra in egna tyckanden om den svenska arbetsmarknaden när en svensk journalist har varit fängslad i över 2 777 dagar.

Lars Ohly överraskade dock positivt i sin appell för Isaaks frigivande. Han menade att EU nu måste göra något. Det är riktigt bra att Lars Ohly insett att EU kan vara nyttigt att ha i ryggen när utrikespolitik ska drivas.

Viktigt är också att EU faktiskt gör allt i dess makt för att få Dawit Isaak frisläppt. För som nu; att ge bistånd till fängslande diktaturer är under unionens värdighet.

Mer läsning

Annons