Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor återuppstår inte

/

Annons

Den här veckan högtidlighåller miljoner kristna att en rebellisk predikant – efter en hastig och undermålig rättegång – avrättades för snart 2000 år sedan.

Det var en fruktansvärd och rättsvidrig händelse som väcker betydligt mer uppmärksamhet i dag än när det begav sig. Då, runt år 30, var varken korsfästelse eller offentlig gissling något anmärkningsvärt. Såväl stormakter som mindre stater har i alla tider använt brutala tortyr- och avrättningsmetoder för att hålla undersåtarna i schack.

Det unika med påskens vidrigheter är att helgen har ett lyckligt slut. Jesus återuppstår på den tredje dagen och träffar sin familj och sina vänner innan det är dags för honom att åter lämna livet på jorden.

Så är det inte för alla. När dödsdömda människor tar sina sista andetag innan nacken knäcks, kulan träffar eller den dödliga injektionen verkar, är det slut. Om sådana företeelser varit förpassade till Bibeln och historieböckerna hade diskussionen kunnat sluta här. Men tyvärr är det i det här fallet ingen stor skillnad mellan historia och verklighet.

Förra veckan publicerade Amnesty sin årliga rapport om dödsstraff. Där framgår att tio procent av världens länder genomförde avrättningar förra året och det är inte speciellt troligt att någon av de avrättade har återuppstått. Från Kina går det över huvud taget inte att få någon offentlig statistik, men Amnesty uppskattar att antalet avrättade var flera tusen bara under 2011. Från Mellanöstern kommer uppgifter om att mängden avrättningar har stigit till över 550 stycken i Iran, Irak, Saudiarabien och Jemen, men den korrekta siffran kan mycket väl vara den dubbla.

Men det handlar inte bara om statistik, utan om människor, och det faktum att det fortfarande finns stater som anser sig ha rätt att döma sina egna medborgare till det slutgiltiga straffet.

Det kan också vara värt att komma ihåg att det inte bara sker på avlägsna platser, utan även i länder som ligger nära oss geografiskt och kulturellt. I Vitryssland avrättades två män förra året medan USA avrättade 43 personer och dömde ytterligare 78 till döden.

Det är naturligtvis nedslående siffror – varje avrättning är en för mycket – men lyckligtvis pekar trenden i USA åt rätt håll. Både antalet avrättade och dödsdömda har sjunkit dramatiskt under 2000-talet och förra året blev Illinois den 16:e delstaten som avskaffade dödsstraffet.

Vare sig man firar en sekulär, judisk eller kristen påsk, kan det vara på sin plats att tänka på dem som likt Jesus går en för tidig död till mötes. Deras enda chans att få leva är att vi låter snaror, exekutionspatruller och injektionssprutor förvandlas till någonting kusligt på våra historiska museer.

Susanne Nyström, GD

Mer läsning

Annons