Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kniven mot strupen

/

Annons

Svenska folket gräver sin egen grav med kniv och gaffel.

Den svårsmälta sanningen kommer från Stephan Rössner, överläkare på överviktsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Men det är inte bara i Sverige vi håller på att äta ihjäl oss. En ny studie, som presenteras i den medicinska tidskriften The Lancet, visar att 30 procent av världens befolkning är feta eller överviktiga, medan 16 procent svälter.

Sett till antal personer är alltså fetma ett dubbelt så stort problem som svält, och i Sverige är övervikt ett avsevärt större problem än undernäring.

Sedan slutet av 1980-talet har genomsnittssvensken gått upp fem kilo och i dag lider halva befolkningen av övervikt eller fetma, enligt den nationella folkhälsoenkäten från 2012. Det gör övervikt och fetma till våra enskilt största folksjukdomar, som bland annat genererar diabetes, högt blodtryck och i värsta fall en för tidig död.

Är det någon som har sett alarmerande rubriker om detta? Antagligen inte.

Utvecklingen sker i princip i tysthet, vilket sannolikt beror på att vikt framför allt diskuteras i estetiska termer – så får du platt mage innan midsommar – vilket har lett till att den som lyfter problematiken riskerar att beskyllas för att vara utseendefixerad och för att vilja ge unga flickor anorexia. Detta trots att anorektikerna är betydligt färre än de överviktiga, och att frågan är alldeles för viktig för att reduceras till vem som är snyggast på beachen.

Om vi ska komma tillrätta med problematiken måste vi sluta blunda för situationens allvar och börja kalla saker för sina rätta namn.

I Sverige 2014 är övervikt ett gigantiskt samhällsproblem, som alldeles för länge har stått i skuggan av undernäringen.

Mer läsning

Annons