Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp:s vänstersväng kan bli dyr för partiet

/

Annons

Det är inte konstigt att Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson såg nöjda ut efter måndagens besked om en uppgörelse om vinsterna i välfärden.

För plakatpartiet på vänsterkanten har den främsta frågan i valrörelsen varit just den om vinster i välfärden. En fråga som är ett rött skynke för partiet. Bara tanken på att någon skulle göra vinst på verksamheter inom välfärdssektorn får Vänsterpartiet att veva i gång.

Att många vill ha valfrihet spelar ingen roll. De vet inte sitt eget bästa och vet de det är det ändå inget Vänsterpartiet bryr sig om. Vänsterpartiet viftar bort kritik om att den offentliga sektorn ingalunda är perfekt och är helt ointresserat av att ens reflektera över om privata alternativ är lika bra eller bättre.

Så nej, att Vänsterpartiet vill försvåra (helst omöjliggöra) för mångfald, företagande och frihet inom välfärden är ingalunda överraskande men däremot renlärigt. Motsatsen hade däremot varit en överraskning.

Att Socialdemokraterna väljer att stryka vänsterkamraterna medhårs är heller inte överraskande då S tenderar att göra vad som krävs för att sitta vid makten. I det här fallet har längtan efter makt resulterat i synnerligen luddiga skrivningar om vinstregleringar. Om regeringen och Vänsterpartiet väljer att aktivt stödja sig på Sverigedemokraterna (som ju tycks förorda den socialistiska vägen vad gäller välfärdsföretag) kan möjligtvis ett beslut baxas igenom riksdagen men mest troligt är det väl att det inte blir så mycket med de hårdföra vänsterkraven. Detta är förstås Stefan Löfven väl medveten om men bara löftet om att tillsätta en utredning gör att han säkerställer budgetstöd från Vänsterpartiet.

Miljöpartiet har gått vänsterut och vid förra årets kongress valde partiet – mot partiledningens vilja – att skärpa formuleringarna kring vinster i välfärden. Med undantag från EU-parlamentsvalet (där är det andra frågor som styr) har dock Miljöpartiets vänstersväng också inneburit att partiet backar. Mp gjorde ett riktigt dåligt val, långt ifrån positionen som tredje största parti som partiet närmast räknat med.

Hittills i regeringssamarbetet har Miljöpartiet fjärmat sig än mer från det som tidigare gjort partiet framgångsrikt, nämligen ett miljöengagerat, frihetligt parti utan någon tydlig blockposition. Ett parti som haft friskolor som en av sina profilfrågor och som haft valfrihet och mångfald högt upp på agendan. Man har tagit avstånd från blockpolitiken, höger-vänster-begreppet och istället beskrivit sig själva som stigfinnare.

Det var i den politiken som Miljöpartiet hade förutsättningarna att hitta sin roll i svensk politik och positionera sig som ett verkligt politiskt alternativ för många. Nu har Miljöpartistigen i stället svängt kraftigt vänsterut och Mp står bakom en politik med tydligt avtryck av Vänsterpartiet som ska ta oss från individualism och frihet och mot gammal unken kollektivism.

Mer läsning

Annons