Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När kommer slutet på Nato-hyckleriet?

/
  • Sverige har det här året knutits närmare Nato än någonsin tidigare. På bilden ett norskt fartyg i en Nato-operation i Östersjön.

Hyckleriet i svensk Natopolitik måste få ett slut.

Annons

Sverige har länge haft ett nära samarbete med Nato utan att vara medlem, och på Natos toppmöte 8-9 juli är statsminister Stefan Löfven inbjuden till fredagens middag. Därmed blir han den första statsministern att representera Sverige i Nato-sammanhang.

Men vilken är egentligen Sveriges relation till militäralliansen? Det senaste året har regeringen närmat sig Nato: i våras röstades det så kallade värdlandsavtalet igenom och häromdagen förklarade statsministern i Dagens Nyheter (6/7) att man är beredd att utveckla samarbetet.

Regeringen håller dock fast vid att ett medlemskap i Nato inte är aktuellt.

Det har länge varit en fungerande taktik: man drar nytta av Nato utan att Sverige behöver avstå från sin försvarspolitiska grundbult – den militära alliansfriheten. Det är listigt, särskilt med tanke på att SvD/Sifos opinionsmätning visar att majoriteten av svenskarna är emot ett svenskt medlemskap i militäralliansen (SvD 7/7).

Men det säkerhetspolitiska läget i Europa har förändrats. Både USA:s arméchef i Europa och försvarsanalytikern David Ochmanek har varnat för att Ryssland utan större svårigheter skulle kunna invadera Baltikum och att det då blir svårt för Sverige att hålla sig utanför. Förutsatt att regeringen håller fast vid att avstå från Nato-medlemskap, är alternativen då att antingen hoppas på att samarbetspartnern Nato ska hjälpa till eller ge upp.

I och med Brexit kommer EU att förlora sin starkaste militärmakt. Det utrikespolitiska samarbetet inom EU kommer därför att tappa i betydelse.

I stället kommer Nato att bli en allt viktigare aktör för det europeiska samarbetet – ett samarbete Sverige bör värna om.

Det blir då svårare för Sverige att vidmakthålla sitt samarbete med Nato och samtidigt säga nej till ett medlemskap. Med det förändrade säkerhetspolitiska klimatet i Europa går det snart inte längre att både äta middag med Nato och ha alliansfriheten kvar.

Mer läsning

Annons