Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa generations äldreomsorg

Annons

Vågar man bli gammal? frågade Pensionärernas Riksorganisations ordförande Curt Persson i en utfrågning i socialutskottet i förrgår. Företrädare för Sveriges Kommuner och Landsting, Kommunal, Vårdföretagarna, Socialstyrelsen, Demensförbundet och flera andra organisationer hade bjudits in för att diskutera äldreomsorgen i utskottet.

En del av diskussionen handlade om de kravspecifikationer som kommunerna formulerar inför upphandlingar och i avtal. Häromveckan visade Rapport ett inslag som handlade om naiva formuleringar av typen ”tillräckligt med personal” eller ”omvården ska hålla god kvalitet”. Det är uppenbart att kommunerna måste bli bättre på specificera – och följa upp – förväntningarna på vårdgivarna.

Problem och missförhållanden får inte sopas under mattan. Samtidigt bör vi inte svartmåla äldreomsorgen generellt. Man ska komma ihåg att äldrevården är ett verksamhetsområde med relativt sett stor insyn, inte minst på grund av många engagerade anhöriga och ansvarskännande personal. Att problemen på ett antal Caremaboenden uppmärksammades tyder på just det. Det kan naturligtvis bli ännu bättre. Meddelarskyddet behöver till exempel utsträckas till att gälla fullt ut även i privat sektor.

Mer läsning

Annons