Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Oksanen: Det här är berättelsen om Sverige

Det här är berättelsen om Sverige. Det är berättelsen som handlar om att överkomma svårigheter. Berättelsen är annorlunda än Trumps ”det som hände i fredags”, och den är annorlunda än vad olika extremister, isolationister och konspirationskrafter, med understöd av rysk informationskrigföring, pumpar i sociala medier.

Annons

Riksdagshuset.

Deras berättelser handlar om att måla bilden av ett samhälle som är i fritt fall. För när ingenting blir sant blir allting möjligt. När allt är möjligt driver starka och mörka krafter fram en värld som vår egentliga svenska berättelse inte har någon plats i.

Blir den mörka berättelsen sann rör vi oss tillbaka mot att bli ett fattigt land i norr, som vi var på 1800-talet.

Den riktiga Sverigeberättelsen är en berättelse om demokratiska partier som överkommer svårigheter. Berättelsen är gemensam oavsett vad vi tycker om föräldraförsäkring, skattesatser, privata utförare, skolbetyg, LAS, kärnkraft och annat som hör till de naturliga politiska trätoämnena mellan höger och vänster.

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

För det här är berättelsen om demokrater och samhällsbyggare. Det är ett Sverige som också tror på människans frihet och styrka samtidigt som utsatta grupper både får stöd och skydd.

Det är ett Sverige som i den personliga tragedins stund och i den nationella prövningens ögonblick visar sin starka samhörighet och medborgaranda.

Ett Sverige där människor strömmar till för att hjälpa de som drabbades av terrorn på Drottninggatan; där man öppnar upp sina hem för strandsatta och där man ställer upp för varandra.

En polisbil täckt av blommor vid Sergels Torg i Stockholm efter terrordådet på Drottninggatan

Det är ett Sverige som är öppet för världen och förstår att bra saker gör man med andra. Det är ett Sverige som också gör vad man förmår när andra behöver hjälp. Även om det innebär att våra medborgare ger sina liv för freden och friheten; från Zaida Catalán och Dag Hammarskjöld till de som försvarat dessa värden med vapen i hand.

Sverige är ett land som efter oroliga århundraden har rest sig till ett av världens bästa länder. Ett land som andra blickar med avundsjuka på. Ett land som toppar i många mätningar,

Forbes säger att Sverige är världens bästa affärsland. Vi är fjärde bästa land på att ha liten skillnad mellan könen enligt Global Gender Gap index.

Läs mer: Brev från London - en stad som inte skräms

Vi är det land i världen som är på tredje plats när det gäller att ha låg andel korruption enligt Transparecy-indexet. Vi är det mest innovativa landet i EU enligt EU-kommissionen. Objektivt är vi bra. Helt objektivt är vi jävligt bra. Att vara svensk är att bygga, inte att riva.

Efter århundraden med krig, kungamaktens förtryck, hungersnöd, epidemier och den nationella katastrofen som rikssprängningen 1809 innebar, klev vi in i ett 1800-tal fattiga och små.

Men land byggs med lag. Och över tid. Samhällsbygge är långsamt, långsiktigt och uthålligt. Och måste så vara även om twitterfebern gnager hos alldeles för många.

Centerpartiets Karin Söder blev den första kvinnan som ledde ett riksdagspartiet. Ett glastak krossades. Här med Olof Johansson och Carl Bildt.

Först mot slutet av 1800-talet klättrade den förväntade medellivslängden sig över 50 år. Då hade Sverige sett viktiga reformer för liberalismens frihandelsprinciper. Finansminister J.A. Gripenstedts insatser i mitten av århundrade bidrog till Sveriges industrialisering.

1860 var tre fjärdedelar sysselsatta i jordbruket, när första världskriget bröt ut var det hälften.

Under det oroliga 1910-tiotalet stod Sverige och vägde. Men en av knutarna löstes på ett typiskt svenskt sätt, efter en lång kamp från liberaler och socialdemokrater var det högerns statsminister Arvid Lindman som banade vägen för allmän och lika rösträtt för män. Kvinnorna fick samma rättighet 1921.

J.A. Gripenstedt (1813-1874). Statsråd 1848-1866. Låg bland annat bakom byggandet av järnvägens stambanenät.

På 10-talet avvärjdes också revolutionshotet och Socialdemokratin gjorde sig av med sina antidemokrater. Den liberala parlamentariska demokratin blev den gemensamma formen för att hantera olika frågor.

När sedan även Landsorganisationen och Svenska Arbetsgivarföreningen slöt Saltsjöbadsavtalet 1938, som blev en norm för hur avtal träffas, blev det svenska samhällsbygget ännu stabilare.

Sedan dess har förvisso konservativa, liberaler, bondeförbundare (numera centerpartister), socialdemokrater och på senare år även kristdemokrater och miljöpartister trätt och grälat om dagspolitiken med hårda ord och högt tonläge. Om ATP, om kärnkraft och allting annat.

Men i nödens stund har man alltid samlat sig. Respekten för ramarna har bevarats. När ofreden drabbade Finland den 30:e november 1939 tömdes i stort hela Sverige på tillgångar för att hjälpa broderlandet. När ofreden kom till Danmark och Norge 9:e april fanns inte resurserna att göra mer.

Finska flyktingar i Haparanda 1944. Foto SA-Kuva.

Men med tiden kom Sverige att utbilda polistrupper för befrielsen och rädda de danska judarna undan förintelsen. Vita bussar och FN-uppdrag från Sinai till Mali. Listan på Sveriges insatser är lång. Och något att vara stolt över. Liksom att vara stolt över alla de landsmän som än i dag riskerar sina liv för att göra skillnad.

Visst finns det mindre vackra ögonblick också. Vi är inte perfekta. Vi gör inte alltid rätt. Baltutlämningen till Sovjetunionen och tysktågen svider fortfarande. Liksom uttalanden om Baltikum på 80-talet.

Visst gör vi som land fel också i nutid. Bristande målkonfliktsbeskrivning, nedmonteringen av försvaret, för lite resurser till polis och rättsväsende, att vi inte hanterade integrationsproblem i tid med kraft.

Läs mer: Hederskultur och könsapartheid får inte få fäste ostört

Våldsbejakande salafister och nazister har fått för stort utrymme att verka i offentligheten. Det är en skam. Det äter på livsrummet för kvinnor i förorterna och för våra judiska medborgare. Det äter på tryggheten och skapar oro.

Och IS-anhängare och högerextremister lever i symbios och föder fram våldshandlingar. Denna onda cirkel måste brytas. Tolerans mot de hatiskt intoleranta fungerar inte.

Vi har också fler brister och tillkortakommanden; i vården, i skolan, i äldreomsorgen bara för att plocka några områden.

Hjalmar Branting fick kommunisterna att lämna Socialdemokratin 1917 på en partikongress. Ett viktigt steg i den svenska berättelsen när Socialdemokratin valde den samhällsbyggande vägen.

Men den svenska berättelsen handlar om bygget och inte raserandet av samhället. Vi avvisade kommunisterna 1917 samt efter andra världskriget, och Socialdemokratin höll gränsen mot bokstavssekterna efter 1968.

Vi marginaliserade nazisterna på 30-talet. Kalla Krigets satsningar på försvar var ett brett engagemang, som försvarsbeslutet 1958. Vi hanterade till sist splittringen om kärnkraft och vi löste EU-inträdet 1995.

Läs mer: Värsta valrörelsen väntar

På samma sätt kommer de grundläggande demokratiska partierna klara de riktigt stora frågorna samt försvara grunden i det svenska samhället, även om man lider olika nederlag i sakpolitiken.

Och de stora frågorna idag handlar om att upprätthålla den nationella suveräniteten genom att avvärja otillbörlig påverkan av våra valprocesser, försvara gränserna mot en eventuell naken militär aggression eller att besegra terrorismens brutalitet.

Varför? För att de är samhällsbyggare.

Viljan att vara en del av samhällsbygget och bidra till lösning av problem skiljer sig mot partierna som hellre raserar.

Det är partier som vill isolera Sverige, kapa banden till omvärlden, som inte är beredd att skydda individers okränkbara rättigheter eftersom det går emot deras politiska idé. Det är partier som gärna lovar allt åt alla och vars ekonomiska politik kan beskrivas som lika dåraktig som de planer som Marine Le Pen har eller vad Hugo Chavez gjorde i Venezuela.

Det är partier som om de fick makten skulle föra oss tillbaka till 1800-talets isolerade fattighus. Partier som också ytterst föraktar parlamentarismen, men vill använda dess plattform för sina mål.

Läs mer: Lägg gamla modeller åt sidan - här är svensk politiks stora konfliktlinjer

Det är därför som Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ inte är en del av berättelsen om Sverige. De står utanför med brandfacklor och hackor, förvisso på olika sidor av huset men med rivning som gemensam kraft.

Tillsammans med än mer extrema krafter tillhör dessa partier de som bär budskap som ställer folk och grupper mot varandra.

Vad väljer du 2018?

Valet 2018 handlar om dig och om Sverige. Vill du bygga vidare på samhällsbygget; och ta i för "kung, fosterland, Nordens frihet, europeiskt samarbete, demokrati och parlamentarism?"

Ja, då ska du rösta på ett samhällsbyggande parti, men engagera dig gärna också i valrörelsen för att möta extremismen och de partier som bejakar de samhällsomstörtande rörelserna i dagens värld.

Läs mer: Lyssna inte på sirenerna efter sommaren då världen blivit galen

Att jag själv hellre ser Annie Lööf (C) som statsminister än Stefan Löfven (S) är mindre viktigt om du nu råkar vilja ha kvar Löfven efter valet.

Det vi gör 2018 är större än vem av demokraterna vi vill se vid regeringsmakten.

Ytterst handlar det om berättelsen om Sverige och vilka vi är, vilka vi vill vara och vilka vi kommer att bli.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons