Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Oksanen: Vilken väg väljer Frankrike?

När Frankrike går till presidentvalets första omgång på söndagen är det ingen överdrift att säga att hela Europa håller andan.

Annons

Antingen får vi ett tredje val där väljarna vänder världshistoriens mest framgångsrika epok att skapa fred, frihet, rikedom och stabilitet ryggen eller så finns det hopp om en stabilisering. Men Frankrike är också ett land plågat av en rad terrordåd, ekonomisk kräftgång och framtidsdepression i skuggan av ett mycket mer framgångsrikt Tyskland.

Opinionsmätningar den sista veckan placerar fyra kandidater inom felmarginalen för varandra. Det är historiskt jämnt. Även om Marine Le Pen och Emmanuel Macron ligger lite före de övriga två är det i praktiken omöjligt att förutspå söndagen. Utfallet av torsdagskvällens tv-debatt kan mycket väl avgöra vilka två som går vidare nästa omgång.

De fyra som har en chans att slåss om en plats i Élyséepalatset är följande kandidater:

Marine Le Pen

Marine Le Pen

Front Nationals ledare och dotter till den förre partiledaren. FN är ett högerextremt parti som lockar många arbetarväljare och som tvättat sin framtoning. Men den ekonomiska politiken bygger på allt till alla (exempelvis pensionsålder vid 60) kombinerat med skvadern ”intelligent protektionism”.

Le Pens parti har finansierats av en rysk bank, hon har träffat Putin under valrörelsen, vill lämna EU och Nato samt bli partner med Ryssland. Le Pen är också under utredning för att ha använt Europaparlamentets pengar på ett felaktigt sätt.

Läs mer: Efter Parisattackerna - så påverkar terrorn oss

Jean-Luc Mélenchon.

Jean-Luc Mélenchon

65-åring till vänster om socialistpartiets vänsterkandidat Hamon (som är chanslös). Med hjälp av datorspel, hologramframträdande och TV-debattsuccé har Mélenchon, som också har stöd av kommunistpartiet, nått nya väljargrupper med ett populistiskt budskap. Han vill minska arbetstiden till 32 timmar och ha pensionsålder på 60 år.

Dessutom, väl medveten om fransk mindrevärdeskomplex, har Mélanchon odlat ett antityskt narrativ i valrörelsen. Internationellt vill han lämna Nato, IMF, Världsbanken och EU (om han inte får genom önskade förändringar). Melenchon har också en förkärlek för starka män som Hugo Chavez och Vladimir Putin.

Läs mer: 2017 är året du inte vill att ledarsidan får rätt om

Francois Fillon.

François Fillon

Högerpartiet Republikanernas kandidat var länge storfavorit, sänktes av skandalen att ha anställt familjemedlemmar, men är nu väg upp igen. Fillon vill överlåta arbetstiden åt företagen själva samt höja pensionsåldern till 65 år I migrationspolitiken vill han skriva in kvoter i konstitutionen. I EU-politiken vill Fillon sätta stopp för nya medlemmar, men fördjupa det ekonomiska samarbetet.

När det gäller Rysslands aggression i Ukraina vill Fillon lätta sanktionerna mot Ryssland, dessutom vill han samarbeta med Assad (i alla fall innan den senaste kemvapenattacken) för att återställa freden i Syrien.

Läs mer: Historiska varningar - Ryssland hotar demokratin

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron

Oberoende kandidat med bakgrund i socialistpartiet kan beskrivas som den liberala mittenkandidaten. Macron vill stanna kvar i Nato, men stoppa nya medlemmar (förutom Sverige och Finland och på Balkan), gemensamt EU-gränsskydd och EU-försvar. Arbetstiden ska vara kvar på 35 timmar medan pensionsåldern individanpassas. Asylprocessen ska ta max sex månader, och försvarsbudgeten ska upp till 2 procent av BNP:n.

Macron har under valrörelsen varit en särskild måltavla för Rysslands påverkansförsök med hackningsförsök, twitterbotar och falska nyheter. Kandidatens stora svaghet är att han är utan parti. Det innebär att han kommer att ha svårt att få igenom sin politik i Nationalförsamlingen.

Mardrömmen för Sverige och för EU vore en andra omgång mellan Le Pen och Mélanchon. Båda kommer som presidenter innebära kaos, spänningar och kriser inte bara i Frankrike utan i hela EU.

Bäst vore en andra omgång mellan Fillon och Macron, där ledarsidan föredrar Macron som fransk president.

Den andra, och avgörande, omgången mellan de två med mest röster från första omgången avgörs 7 maj.

Europa håller andan.

Francois Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen samt Benoit Hamon poserar inför en tv-debatt i mars. Hamons siffror ligger långt efter de övriga fyra och betraktas idag som chanslös att gå till andra omgången.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Mer läsning

Annons