Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plikt att hjälpa

Annons

Ska det vara brottsligt att inte hjälpa till när någon annan är i nöd? Den svåra frågan debatterades under bokmässan i Göteborg på fredagen av författarna Ann Heberlein, Mustafa Can, Ola Larsmo och Lena Victorin. Rubriken för seminariet var ”civilkurage”, och det var uppenbart att ämnet engagerade publiken – köerna utanför ringlade långa.

Civilkurage är en oerhört beundrad och eftertraktad egenskap. De flesta skulle nog instämma i att världen vore bättre om fler besatt sådana drag. Men det är svårt att hitta en exakt definition. ”Att våga hävda en obekväm åsikt”, hävdade Victorin. Att man för över sina idéer om det goda samhället till praktisk handling, föreslog Heberlein.

Och det är ännu svårare att förklara vad det är som gör att vissa människor visar civilkurage vid rätt tillfällen. Hur kommer det sig att en del väljer att ta sitt ansvar – medan andra istället ser på eller går därifrån? Här tycks en mängd komplicerade faktorer samverka, där empatin, förmågan att identifiera sig med andra, spelar en viktig roll.

Kd brukar propagera för en civilkuragelag. En sådan lag skulle kunna ha en normerande effekt, menar förespråkarna – det skulle bli en plikt att ingripa om någon annan råkade illa ut. Men det är ingen lätt sak att börja döma människor för icke-handlingar, feghet och passivitet.

Däremot kan politiker gärna få ta på sig uppgiften att se till att civilkurage lyfts upp i debatten och i skolundervisningen. Också i det individualiserade Sverige bygger ju samhället på att människorna känner ett ansvar för varandra.

Mer läsning

Annons