Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiken behöver dumma frågor

/
  • Komikern Anders Jansson ställer de dumma, nödvändiga frågorna i SVT:s nya valsatsning

Annons

Jag kan inte ett skit om politik. Det meddelar komikern Anders Jansson direkt i SVT:s nya valsatsning Anders tar parti. I varje program tar han sig an ett av riksdagspartierna och besöker den ort där det är störst för att förstå hur politiken utformas i praktiken.

Trots att Jansson säger sig vara okunnig om politik lyckas han ställa rätt frågor. Eller kanske är det just därför. Hans frågor är, till synes, för dumma och simpla för att en riktig politisk kommentator ska våga ställa dem.

Som när han åker till Centerpartiets starkaste fäste och samtalar med Mönsterås starke man, kommunalråd Roland Åkesson, i premiärprogrammet: Ni är ju inte bäst på någonting. Varför finns Centerpartiet?

Om inte Centern fanns skulle det bli tyst om landsbygdfrågorna och inget parti inom Alliansen skulle prata om miljö, svarar Åkesson.

Dessvärre vet inte särskilt många vad Centerpartiet vill när det gäller vare sig landsbygdsfrågor eller miljön. Kärnkraft är dåligt, typ. Landsbygden är i alla fall bra. Hela Sverige ska leva. Det är vad folk vet.

Vissa har kanske till och med drabbats av partiets vallåt Nära mig, nära dig med tillhörande video där en potatis och en gurka dansar till tonerna av schlagergospel. Enligt ett pressmeddelande fångar den upp partiets profil, något som för en utomstående är svårare att förstå.

Och det är C:s problem, som illustreras väl i Anders tar parti: endast centerpartisterna vet vad Centerpartiet står för. Och däri ligger partiets främsta utmaning inför höstens valrörelse. Ibland krävs det en okunnig komiker för att ställa de mest relevanta frågorna.

Mer läsning

Annons