Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politisk solblindhet

/

I stället för egocentriska råsaftpressar föredrar många julklappar i form av pengar till välgörenhet och ekoprojekt, på andra sidan jordklotet. Samtidigt prioriteras hållbarhet och politiska ställningstaganden bort, när det handlar om det egna välbefinnandet.

Annons

Svenska folket fortsätter obekymrat att boka klimatpåverkande långresor till länder präglade av djupgående inre oroligheter, där mänskliga rättigheter inte sällan kränks systematiskt.

Kanske har vårt idoga semestrande i Thailand byggt upp en ovilja till problematisering av de återkommande politiska konflikter som landet dras med.

Direktflyg till Phuket över jul har blivit en del av den urkopplade livsstil som medelinkomsttagare kan unna sig genom lite gnet. Då är det enkelt uttryckt bekvämt att blunda för hur det står till med mänskliga rättigheter, korruption och rättssäkerhet i det sydostasiatiska kungadömet.

Men i skuggan av de gnistrande stränderna kokar ett land märkt av militärmakt, där förtryckta grupper lever i ständigt undantagstillstånd.

Nyligen har de långdragna motsättningarna mellan gulskjortor och rödskjortor fått ny fart, och ett antal departement i Bangkok ockuperats i syfte att avsätta ännu en premiärminister vid namn Shinawatra.

Svenska UD förordar tillbörlig försiktighet, men ger lugnande besked till turister. De flesta befinner sig ju långt från oroligheternas centrum.

Som privatperson kan man alltså välja att fortsätta känna hur skönt det är att komma bort som det heter i den svenska filmklassikern Sällskapsresan, och slippa ta ställning. För inte ska väl krångliga politiska konflikter få skilja just mig från svenskarnas favoritoas?

Mer läsning

Annons