Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressad majoritet

Annons

Alliansens ledamöter i Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden avgår. 
Anledningen är förstås den numera rikskända 20-miljonerförskringringen från Borgarskolan. Den utredning som gjordes av Ernst&Young sedan förskingringen avslöjats resulterade i en drygt 20 sidor lång totalsågning av Gävle kommun i allmänhet och förvaltningen i synnerhet. Nämnden kunde om sig själv bland annat läsa: "omfattande brister i nämndens interna kontroll rörande kontrollmiljö, riskhantering, kontrollaktiviteter och uppföljning.”

Det är inte alltid det vettigaste att komma med avgångskrav. Tvärtom ropar man kanske väl ofta om avgång, som om det vore en quick fix för diverse oegentligheter och problem en verksamhet kan ha. Men i det här fallet var kritiken så graverande och förklaringarna till hur förskingringen kunnat fortgå utan att upptäckas så lama att något annat än avgångskrav inte kunde bli aktuellt. Kort sagt var förtroendekapitalet för nämnden lika försvunnet som de 20 miljonerna.

I samband med att rapporten presenterades höjdes fler och fler röster för att nämndens ledning borde ta ta ansvar och avgå. Vi gjorde det på ledarsidan och allianspolitikerna gjorde det. Dessutom blev det tydligt i kommentatorsfält, insändare och i många andra sammanhang att Gävleborna var arga och besvikna.

Att någon ställer sig upp och tar på sig ansvaret och därmed visar upp seriositet och att oegent-ligheterna tas på stort allvar har ett oerhört starkt symbolvärde. Ibland kan det rent av räcka med ödmjukhet inför kritiken tillsammans med en tydlig och uttalad ambition att göra om och göra rätt. Det och en stor ursäkt till elever, personal och skattebetalare.

Vi har inte sett mycket av detta från den politiska majoriteten. Nu avgår alltså alliansens ledamöter och ersättare ur nämnden. Peter Bergström,S, ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, säger däremot att ha inte har några planer på att avgå.
Ingen är väl förvånad.

Om alliansens ledamöter i utbildning- och arbetsmarknadsnämnden har avgått på eget bevåg eller blivit pressade till det av sina partier (det sistnämnda låter mest troligt) ska jag låta vara osagt. Men eftersom alliansen krävt presidiets avgång utan att lyckas var det en logisk följd att de egna ledamöterna i nämnden avgår. Och rent taktiskt är det smart av alliansen att sätta sådan hård press på majoriteten. Signalen blir att alliansen avkräver sina ledamöter ansvar, medan den politiska majoriteten inte gör det.
I ett pressmeddelande skriver alliansen bland annat att avsägelserna ger full frihet för partierna att ta ställning till hur ansvarsfrihetsfrågan ska hanteras vid kommunfullmäktiges sammanträde i maj månad. 

Det betyder med andra ord att allianspartierna överväger att rösta emot ansvarsfrihet för nämnden.

Kommunfullmäktigedebatten i maj blir onekligen bli spännande att följa, även om utfallet knappast blir något annat än att majoriteten ger sina egna fortsatt förtroende.
Det är ju så de gör.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons