Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så stoppar vi ministrars bostadsfiffel en gång för alla

En förundersökning om korruption har inletts om utrikesministerns lägenhetsaffär.

Annons

Det väcker en annan fråga: Varför förutsätts att varje minister redan har eller på ett ögonblick kan skaffa en bostad i Stockholmsområdet? Det är hög tid att se till att regeringskansliet har tjänstebostäder för ministrar.

Skälet vore inte att ge ministrar förmåner och gräddfiler. Skälet vore tvärtom att även människor utan förmåner och gräddfiler ska kunna vara ministrar.

Regeringen blir bäst om den är sammansatt av människor med olika bakgrund och kompetens. Sämst blir den om den bara består av Stockholmselit och gammal maktelit. Det blir ett demokratiskt problem. Ju fler lantisar desto bättre regering, kan man säga.

Stockholms vita bostadsmarknaden kräver antingen årtionden i kö eller många miljoner att kunna spekulera med. Det har blivit allt svårare för den som lever på annan ort och plötsligt blir minister.

Den gamla makteliten klarar sig ändå, via kontakter på den grå eller svarta marknaden. Och Stockholmseliten har redan bostad på plats. Men det behövs färre sådana personer i regeringar, inte fler. Ministrar måste kunna komma från en betydligt bredare grupp.

Riksdagsledamöter kommer alltid från olika delar av landet, så riksdagen har ordnat tjänstebostäder för dem. Varför finns det inte för ministrar?

Då kan man slå två flugor i en smäll och skaffa bostäder som det är enkelt för Säpo att skydda. Dessutom kan de användas som korttidsboenden även för andra ministrar vid tillfälliga extra hot.

Om vi vill ha ministrar som är vanliga människor, måste förutsättningarna vara anpassade för vanliga människor.

Mer läsning

Annons