Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD ute efter att skapa kaos – det är inte vad Gävle behöver

Annons

Sverigedemokraterna valde att rösta på Alliansens budget vid måndagens fullmäktigesammanträde. Därmed föll den rödgröna budgeten och omedelbart efter detta meddelade kommunledningen att man avgår efter årsskiftet då den nya budgeten börjar gälla.

I grund och botten är det såklart den styrande konstellationen som måste söka och finna stöd för sin budget. Det duger inte att kasta SD på Alliansen och gnälla över bristande ansvar. Alliansen gick fram med sin budget och fick igenom den.

Sedan kan man förstås ifrågasätta SD:s motiv.

Partiet gör inte detta med någon förhoppning att få igenom sin egen politik. Nej, det handlar om att göra allting så besvärligt som möjligt för de övriga partierna.

2014 fördubblade Sverigedemokraterna antalet platser i fullmäktige från fyra till åtta. Varken Alliansen eller de rödgröna fick egen majoritet och efter flera veckors förhandlingar stod det klart att det inte skulle bli någon överenskommelse om ett samarbete.

LÄS MER: Undvik fyra år av handlingsförlamning

Om detta kan man säga en hel del.

Alliansen förhandlade medan de rödgröna väntade sig att få de tyngsta posterna utan att egentligen ge något tillbaka. Men oavsett vad som hände i förhandlingsrummen blev slutresultatet att det inte blev det blocköverskridande samarbete som Gävle så väl behöver.

Gävle skulle behöva ett stabilt styre men det har man inte.

Det är händelserna i fullmäktige på måndagen en konsekvens av.

Frågan är nu om det finns några förutsättningar att det blir annorlunda framöver.

Situationen i fullmäktige är ju fortfarande densamma. Inget av de båda blocken har egen majoritet och främlingsfientliga Sverigedemokraterna, som ingen vill eller ska samarbeta med, har vågmästarrollen.

Blir det alliansen som tar över minoritetsstyret av Gävle kommun efter årsskiftet kan mycket väl samma sak hända nästa gång en budget ska lotsas igenom, om SD i stället väljer att rösta med de rödgröna.

Det är alltså helt avgörande för Gävle att det blir ett samarbete över partigränserna som möjliggör ett framtida, stabilt styre.

Alliansen säger sig vara redo att ta över – och redo att förhandla. Är de rödgröna det?

Det återstår att se.

Mer läsning

Annons