Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjölund: Sluta snacka och köp in tåg som klarar en älgkrock

Annons

Tålamodet är slut.

Jag undrar om politikerna tog sig till regionfullmäktige i Bollnäs på onsdagen. Eller de kanske inte utnyttjar sin egen kollektivtrafik?

Själv stannade jag hemma efter en mardrömsresa på tisdagen. Det finns en gräns även för mig. Och den går ungefär vid fem timmars hemresa från Bollnäs till Gävle.

Vi evakuerades tillbaka till Bollnäs...Foto: Lilian Sjölund

Kort resumé: Mellan Holmsveden och Lingbo brakar X-tåget in i en älg. Tågvärden meddelar efter en stund att det gått hål på lufttanken så vi kan inte köra vidare. Tyvärr är det bara mörk skog, djup snö och inga vägar utanför tågfönstret varför inga bussar eller taxibilar kan hämta oss.

– Skicka ett annat X-tåg då? försöker jag.

– Alla är sönder, svarar den desillusionerade tågvärden.

Så där sitter vi. Mobilen visar oavbrutet: Ingen täckning. Mannen bakom mig börjar bli nervös. Han har diabetes och det finns ingen förtäring på X-tågen. "Du kan få en mandarin av mig", säger tågvärden, nu med allt rödare ansiktsfärg.

En folkhögskolelärare börjar vandra av och an i tågvagnarna. Hon kramar mig plötsligt, både för sin egen och för min skull, tror jag.

Jag tänker på cancerpatienten jag träffade för någon vecka sedan, på tåget mot Ljusdal. Han fick cellgifter varje dag på Gävle sjukhus, men kände att han i alla fall var tvungen att åka hem till Delsbo en eftermiddag. Hoppas han inte är med på det här tåget...

Men vad spelar det för roll egentligen när varenda X-tåg har brakat ihop de senaste veckorna. Det finns inga säkra turer.

Och nu är tålamodet slut.

Så här ser det ut varje dag på X-trafiks hemsida. Hur kan de ansvariga acceptera detta?
Tågen ni har står inte pall för varken älgar eller minusgrader. Kvar på perrongerna står människor som inte kan jobba hemifrån.

Så Karin Jansson (MP), Jan Lahenkorva (S), Kenth Lövgren (L) och Björn Brink (C) och alla ni andra i den så kallade hållbarhetsnämnden – den där kommunikationsstrategin ni fattade beslut om 24 januari i år, som går ut på att skapa positiva attityder till kollektivtrafiken, skrota den.

Omfördela i budgeten. Det finns säkert pengar att hämta på en allt större kommunikationsavdelning, inställda målbildsdagar och avstyrda megafester. Tågen ni har står inte pall för varken älgar eller minusgrader. Kvar på perrongerna står människor som inte kan jobba hemifrån: sjuksköterskor, hemtjänstpersonal, poliser, läkare, präster, lärare, ingenjörer, butikspersonal och anställda inom industrin.

Fem timmar tog det på tisdagskvällen att ta sig från Bollnäs till Gävle. foto: Lilian Sjölund

Vi evakuerades vid 21-tiden, av ett SJ-tåg. Och fick åka tillbaka till Bollnäs. Väl där köpte vi upp hela Pressbyråns korvlager, stoppade anhöriga som var på väg med bil ut på E 4:an och fick vänta på ett (försenat) SJ-tåg från Östersund.

–Jag ska gå en viktig utbildning i Falun i morgon. Så jag hade tänkt åka i tid för att vara utvilad, suckar en man bredvid mig på Resecentrums ogästvänliga bänk.

Som sagt, tålamodet är slut nu. Politikerna måste ta ansvar för en havererad länstrafik och köpa in tåg som fungerar. Vi vill inte höra ett till mumbo-jumbo-ord om att hela landet ska leva.

Jag kommer att påminna er ända fram till valet i september.

Läs också: Elcykel, nej tack, men gärna ett tåg som går

Regionpolitikern svarar: Tur att du satt på tåget

Regionrådet svarar också: Vi behöver köpa in fler tåg

Centern vill ha uppbackning av Lilian Sjölund: Vi köper nytt

Mer läsning

Annons