Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sol, vind och vatten

/
  • Kan Maud Olofssons prat om det ”tredje benet” inom elproduktionen blidka de kärnkraftskritiska partimedlemmarna?

Annons

Det kommer beska besked från Vattenfall. Kunderna kan räkna med en kraftigt ökad elnota i februari. För en normalstor eluppvärmd villa med rörligt elpris kan det röra sig om 3000 kronor mer än i februari förra året. Och enligt Vattenfalls egna bedömningar kan det dröja innan priserna justeras åt rätt håll. Snön fortsätter att falla, kylan stannar och kärnkraften har inte kommit igång som man hoppats.

Reducerad kapacitet för kärnkraften med elimport som följd parat med en rejäl och vintrig vinter har orsakat en mindre energikris för Sverige och det har blivit än mer tydligt att det krävs kärnkraft för att säkra landets elförsörjning. Regeringens utspel för ett par veckor sedan om känrkraften var därfär välkommet, nämligen att förbudet mot att bygga ny kärnkraft ska tas bort från och med den första augusti i år.

Oppositionens svar på kärnkraftsutspelet blev ett avfärdande, den lagen skulle inte bli gammal, hävdade man. Men inget konkret förslag på hur oppositionen tänkt sig att möta energiutmaningen kom. Nej, känkraften ska ”fasas ut” och stöd riktas till vind- och solkraft.

Vindkraften kan inte mäta sig med kärnkraften som är effektivare, miljövänligare och billigare och oppositionens brist på vettiga energialternativ - i synnerhet mot bakgrund av den vinter vi nu genomlider - är tydligt. Miljöpartiets linje i kärnkraftsfrågan är välkänd och den går stick i stäv mot stora delar av arbetarrörelsens linje. Kärnkraften är viktig för den svenska basindustrin och såväl industi- som fackrepresentanter har uttalats sig mycket positivt till regeringens lagförslag.

Men regeringspartierna har varit dåliga på att ställa oppositionen till svars för detta vilket måste betecknas som en strategisk miss. Folk upprörs över elpriserna, kärnkraftsmotståndet är relativt lågt men oppositionen fortsätter att mumla om utfasning och vindkraft. Där hade det funnits politiska poänger att plocka. Folkpartiet - som effektivt lanserat sig självt som landets mest kärnkraftsvänliga parti - har fortsatt att driva den linjen. Men från övriga partier är det tystare, det är synd.

Men för Centerpartiet är kärnkraftsfrågan inte så enkel. Några riksdagsledamöter har aviserat att de tänker rösta emot förslaget om att ta bort förbudet mot att bygga ny kärnkraft och det är inte många år sedan Centerpartiet var känt för sitt kärnkraftsmotstånd.

Kanske blidkas vissa inom centerleden av Maud Olofssons senaste utspel. I en artikel på DN debatt i tisdags presenterade näringsministern regeringens ”tredje ben” i elproduktionen. Det innebär bland annat en snabb utbyggnad av förnybara källor. Tack vare nya kvoter i elcertifikatsystemet ska det kunna byggas 2000 nya vindkraftverk fram till 2020.

Av Maud Olofssons artikel att döma står det dock klart att detta tredje ben blott fungerar som ett stödben. Elförsörjningen i Sverige måste utöver vattenkraften vila stabilt på kärnkraften, om det råder enighet inom regeringen och det kan bli ett trumfkort i diskussionerna mot oppositionens vaga och gröna vågen-romantiska utspel.

GD 5 MARS 2010

Mer läsning

Annons