Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söndrade och eniga

Annons

Amerikas förenta stater är söndrade. En djup klyfta går mellan vänster och höger; mellan blå delstater och röda delstater. Det är en beskrivning som man ofta hör när tillståndet i supermakten förs på tal. Det råder inga tvivel om att Bush-administrationen har polariserat det politiska samtalet i USA. Samtidigt är verkligheten mer komplicerad än den gängse bilden ger sken av.

Barack Obama är den mest vänsterorienterade presidentkandidaten som det demokratiska partiet ställt upp med på länge. Trots det attraherar han väljare som traditionellt inte lagt sin röst på en blå presidentkandidat. Sammanslutningar med ”Republicans for Obama” säger en hel del. Obama har helt enkelt lyckats slå an känslosträngar som få politiker förmår.

Även andra tecken tyder på att klyftan i samhället inte är så dramatisk. På ett möte med unga republikaner och demokrater på University of Colorado i Boulder på tisdagen var anhängarna från båda lägren angelägna om att tona ned skillnaderna och peka på att polariseringen inte är så djup som det ibland kan verka.

Kulturkriget om värderingar och vad USA egentligen är må vara en ständigt pågående diskussion i det amerikanska samhället, men när det kommer till kritan är det mer som förenar än som söndrar dagens amerikaner. Just nu blåser vinden i Barack Obamas riktning, men även om den skulle skifta åt andra hållet förblir de förenta staterna en stark union där det politiska samtalet vibrerar av energi och provocerar många, men där känslan av att vara amerikaner alltjämt förenar.

Mer läsning

Annons