Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelar solo

Annons

Socialdemokraterna är på offensiven. Regeringen bedriver ingen seriös ekonomisk politik och den har kapitulerat i arbetsmarknadspolitiken, skriver Mona Sahlin i Göteborgs-Posten och presenterar en politik för fler arbeten.

Tonläget är uppskruvat, så som det ofta blir när ett val nalkas. Men det skorrar falskt när Sahlin undviker att nämna huvudförklaringen till att sysselsättningen sjunkit: den värsta internationella lågkonjunkturen på många decennier.

Sahlin föreslår en rad åtgärder för att få fler jobb. Ett av de mest intressanta är riskkapitalavdrag för dem som investerar i ett nytt företag. Det skulle kunna underlätta för småföretag i behov av kapital. Men liksom ett flertal andra förslag, såsom tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och kunskapslyft infinner sig två frågor. För det första hur Socialdemokraterna avser finansiera det hela. För det andra om de övriga partierna i det rödgröna samarbetet gör samma prioriteringar.

Med blott åtta månader kvar till valet fortsätter Socialdemokraterna att presentera egna förslag. Men det intressanta för väljaren är ju vad oppositionen samfällt förbinder sig till. Det börjar bli dags att berätta det nu.

Mer läsning

Annons