Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsminister Stefan Löfven balanserar väl när det gäller människors oro

Årets första partiledardebatt smygstartade valrörelsen. Talet om människors oro kom att prägla debatten.

Annons

Statsminister Stefan Löfven (S) talar gärna om människors oro.

Riksdagsvalet 2018 närmar sig sakta. En historiskt svag regering förbereder sig för att försvara sitt regeringsinnehav. Och en lite spretig borgerlig opposition laddar upp för att försöka återfå väljarnas förtroende.

Snart kommer riksdagspartierna att sparka igång valrörelsen. En liten smygstart märktes dock av på onsdagen när årets första partiledardebatt hölls i riksdagen. Och valet 2018 kan bli ett av de mest spännande valen på länge. Flera av partiledarna inledde sina anföranden med att tala om året 2016, ett år som präglades av terrordåd och populistiska framgångar.

"Ett år då världen verkade lite grymmare, lite kallare och lite mer hatisk", som statsminister Stefan Löfven (S) sade när han inledde debatten.

Därefter kom mycket att handla om oro. Statsministern talade om låginkomsttagare som inte har råd med vinterjackor, om medelklassföräldrar som oroar sig för hur det ska gå för barnen i skolan och rädslan för våld och kriminalitet i våra socialt utsatta förorter och stadsdelar.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra var inne på samma spår. Hon talade bland annat om företagare i Stockholmsförorten Husby som stängde sina affärer i protest mot de kriminella gängen.

Det blir allt tydligare att valrörelsen 2018 till stor del kommer handla om just människors oro och den otrygghet som en del väljare känner. För de som är trötta på tjatet om orolighet är det förmodligen tråkigt. Men det finns uppenbarligen problem som våra folkvalda politiker måste ta sig an.

Ett aktuellt exempel är den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet (Brå). Förvisso svarar en majoritet i undersökningen att de känner sig trygga i sina bostadsområden på kvällen. Men 19 procent svarar att de känner sig otrygga. Jämfört med 2015 är det alltså en ökning med fyra procentenheter. 31 procent av kvinnorna svarar att de känner sig otrygga, eller att de inte vågar gå ut.

Lägg därtill våldet i socialt utsatta områden, gängkriminella som sätter skräck i bostadsområden, krisen inom polisen och det ständigt närvarande terrorhotet, så förstår man allt tal om människors oro.

Utifrån detta är det lätt att man reagerar med löften om hårdare straff. Hårdare tag. Hårdare ord. Där har såväl Stefan Löfven som Anna Kinberg Batra hamnat. Ja, till och med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin talar nu om hårdare tag mot brottsligheten.

Tyvärr riskerar talet om att ta människors oro på allvar bara leda till tillfälliga åtgärder. Hårdare tag mot kriminella gäng, och människor som vill skada vårt samhälle, är givetvis välkommet. Men vi får inte heller glömma bort att vi måste förebygga de orsaker som ligger bakom att människor begår våld och brott.

Och det verkar statsministern ha tänkt på. I ett replikskifte med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson svarade Löfven att människors oro bör tas på allvar, men även att politiken bör bidra till att deras känslor också kan omvandlas till framtidshopp.

Det är lätt att hålla med. När det gäller socialt utsatta områden behövs det förändringar som kan inge invånarna hopp. Då behövs fler jobb och bättre utbildning för att förhindra att fler ungdomar faller in i kriminalitet. Tre år in på Stefan Löfvens regeringsinnehav har statsministern dock inte levererat på området.

Mer läsning

Annons