Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst inför friidrotts-VM

/
  • I Vladimir Putins rike är yttrandefriheten kraftigt begränsad, rättegångar följer i många fall en politisk agenda och det är olagligt att sprida

När större tävlingar arrangeras av länder med tvivelaktig demokrati brukar krav på bojkott och offentliga ställningstaganden segla upp i mediebruset.

Annons

Exempelvis har beslutet att låta Vitryssland, ofta kallat Europas sista diktatur, arrangera ishockey-VM 2014 kritiserats hårt. Flera människorättsorganisationer i Sverige och övriga Europa startade förra året kampanjen ”Spela inte med diktatorn” – vars mål är att få det internationella ishockeyförbundet att flytta på mästerskapet.

Likaså har det höjts många ögonbryn åt att Ryssland står värd för vinter-OS samma år. I Vladimir Putins kungarike är yttrandefriheten kraftigt begränsad, rättegångar följer i många fall en politisk agenda och det är olagligt att sprida ”homosexuell propaganda”.

Med det i bakhuvudet har det varit märkligt tyst inför årets friidrotts-VM, som börjar i morgon i Moskva, alltså samma stad som bloggaren och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj kandiderar till borgmästare för.

De ekonomiska insatserna går givetvis inte att jämföra med OS i Sotji, vars nota uppges sluta på minst 330 miljarder kronor, mycket på grund av korruption. Men det är samma land som är värd. Samma regim som styr. Och de tävlande kan trampa i samma aningslösa hyllningsklaver som vintersportarna, om de inte håller tungan rätt i mun.

Här kan sångerskan Loreens väl avvägda markeringar under fjolårets Eurovision Song Contest i Azerbajdzjan fungera som föredöme.

På plats träffade hon företrädare för organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och demokrati i landet. På en direkt fråga under en presskonferens svarade hon undvikande eftersom politiska yttranden kan leda till diskvalificering.

Hennes agerande fick dock stor uppmärksamhet, troligtvis mycket större än om hon enbart fällt ett uttalande, vilket visar att det är fullt möjligt för deltagare i internationella tävlingar att stå för tydliga ställningstaganden, utan att bryta mot arrangörernas regelverk.

Naturligtvis kan man inte begära att samtliga friidrottare ska ha samma politiska engagemang som Loreen. Idrottarnas huvudfokus ligger självfallet på att hoppa högt, kasta långt och springa snabbt. Däremot bör man som aktiv informera sig om värdlandet och undvika de värsta propagandasituationerna.

Vi andra, som idrottar bäst från TV-soffan, kommer givetvis att följa världsmästerskapet och sitta som på nålar när den svenska truppen kämpar om medaljerna.

Samtidigt får man aldrig glömma vems propagandajippo det är man tittar på – och i viss mån deltar i.

Susanne Nyström

Mer läsning

Annons